Soda Stream Jet är en mycket omtyckt kolsyremaskin

Soda Streams mest klassiska modell heter Soda Stream Jet. Den kolsyrar ens vatten effektivt och tar upp lite plats i köket, därtill är den oerhört användarvänlig. Soda Stream Jet har getts ut i en specialutgåva som kallas Soda Stream Jet Cola, där uttrycket «My favourite Cola» finns skrivet på PET-flaskan – perfekt för den som gillar hemgjord cola.

Det finns i Soda Streams utbud av kolsyremaskiner idag sex annorlunda modeller. Soda Stream Jet är den billigaste och möjligtvis mest prisvärda då den gör jobbet att kolsyra vatten lika bra som de andra modellerna. Vad som skiljer de skilda kolsyremaskinerna åt är framför allt deras design samt specialattribut. Förutom Soda Stream Jet finns också modellerna: Stream – som kommer i annorlunda färger; Genesis – med modern, slimmad design; Dynamo – Soda Streams nytillskott; Pure – som står för elegans; samt Penguin – enda kolsyremaskinen med glasflaskor, även med läcker pingvindesign.

sodastreamer kolsyrat bubbelvatten smakerläskvichyvattenmineralvatten

En Soda Stream Jet kostar mellan 5-600 kronor i de billigaste affärerna, och den dyraste i Soda Stream familjen är Penguin som går loss på runt 1800 kronor. Det ligger förvisso mycket i känslan att få sitt mineralvatten eller sin läsk i en snygg glasflaska istället för en i plast. Samtliga de andra Soda Stream modellerna ligger prismässigt mellan dessa två.

När man handlar en ny sodastreamer följer både PET-flaska och kolsyrepatron med, så man har allting man behöver för att komma igång att kolsyra sitt vatten. Vill man producera läsk så kan man inhandla läskkoncentrat, eller helt enkelt handla ett introduktionspaket som innefattar olika smaker.

Allt fler investerar i en egen kolsyremaskin. Vi människor är beroende av vatten för att överleva, det är viktigt att vi får i oss mellan 1-2 liter vätska varje dag. Genom att lägga till kolsyra i sitt vatten, och antagligen en god smak, blir drickandet plötsligt mycket trevligare. Att kånka drycker från affären, som består av minst 90 % rent vatten är krångligt och samlandet av tomma pantflaskor som man därefter ska släpa tillbaka till affären i tid och otid är både irriterande och tidskrävande.

Ifall man kolsyrar sitt eget vatten slipper man allt bekymmer med tunga flaskor och tomburkar. Man har ett par återanvändbara PET-flaskor till sin kolsyremaskin som man på ett par sekunder fyller med bubbelvatten alternativt läsk efter stundens tycke och smak. Smidigare blir det inte.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och producera sin egen läsk bidrar man därtill till en bättre miljö. Transporterna av alla läsk och mineralvatten släpper ut mängder av äckliga avgaser och samtliga burkar och flaskor som inte går att panta blir till onödigt skräp.

Om man dricker mycket mineralvatten så sparar man dessutom in pengar på sin kolsyremaskin, kranvatten är betydligt billigare än buteljerat vatten och den lilla extrakostnaden för inbyte av en tom kolsyrepatron mot en full ligger på ungefär 89 kronor.

En kolsyrepatron räcker till upp åt 60 liter vatten, så kolsyreutgiften för en liter hamnar på ca 1,50 krona. Vill man ha smaksatt vatten så tillkommer förvisso utgifter för läskkoncentrat alternativt bordsvattenaromer, literpriset blir högre, men fortfarande lägre än buteljerad läsk. En Soda Stream Jet är med andra ord en god investering, inte bara för miljön, utan också för plånboken.