Nu finns den gudomliga smaken av Granatäpple som sockerfri smaksättare

Granatäpplet smakar läckert, ser festligt ut och är dessutom nyttig. Granatäpple sägs förhindra cancer, då särskilt prostatacancer, och är fullproppad med C-vitamin, folsyra samt antioxidanter. Trots allt det är ändå det bästa med Granatäpple smaken. Frukten har ett hårt yttre hölje och inuti gömmer sig hundratals mindre röda pärlor, det är dessa som är själva frukten. Smaken är syrlig och frisk med en aningen bitter underton som gör balansen alldeles himmelsk.

sodavatten

Granatäpple växer främst runt Medelhavet och finns med i många religiösa målningar samt skrifter, den är även typiskt förekommande i mytologi och anses på många håll vara en gudomlig frukt. Trädet, som kan bli upp till 8 meter högt, blommar i juni-juli samt under senhösten mognar frukterna. Det kan vara en aning svårt att få ut de små fruktpärlorna ur det hårda läderaktiga höljet, men ett trick är att rulla frukten mot ett hårt underlag, därpå dela den på mitten samt banka ut de små granatpärlorna. Granatäpple är utöver att äta som det är, även gott att ha i gröna sallader.

Med sin rika smak har Granatäpplet blivit ett populärt drinkkoncentrat som kallas Grenadin och är en viktig ingrediens i många klassiska drinkar. Koncentratet får en mycket kraftfull klarröd färg och oerhört söt smak.

Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram 16 annorlunda smakessenser för kolsyrat vatten, en av dem är Granatäpple. Samtliga aromer är naturliga smaksättare utan vare socker eller artificiella sötningsmedel, men väldigt rika på smak. Smaksatt kolsyrat vatten är idag populärare bland oss svenskar än det naturella bubbelvattnet, men Strand tyckte inte att det fanns nog variation av smaker och smakstyrka bland de smaksatta sorterna han kunde finna i butikerna.

Genom att nyttja Aromhusets essenser för att smaksätta sitt kolsyrade vatten så väljer man dels ett hälsosamt samt naturligt alternativ, helt fritt från kalorier, och dels får man möjlighet att mäta upp precis så mycket man själv känner för i stunden. Thomas Ström, som jobbar som säljare för Gert Strand AB, säger att 2 ml essens per liter vatten är en god måttstock i början, då ges vattnet konkret samt frisk smak, men likväl inte för kraftfull. Efteråt rekommenderar han att man själv testar sig fram till sin egen perfekta balans. Doseringen är lätt, man tar endast den lilla flaskans kapsyl, som rymmer 3 ml, eller den avsedda doseringspipetten.

Alla 16 smaker går att blanda tillsammans med varandra och Granatäpple i kombination med Citron ger en alert smak. Just Granatäpple är med sin en aning bittra underton en rätt så vuxen smak, men Aromhuset har dessutom speciellt framtagna smaker för barnen, samtliga fria från socker och konstgjorda sötningsmedel. Vad sägs om t ex Toffee Kola, Jordgubbe eller Banan?

Enbart för att dessa aromer har tagits fram som smaksättare för kolsyrat vatten så betyder det inte att de inte passar fint även till annat, man får låta fantasin strömma. Varje flaska smakessens innehåller 30 ml och räcker till ca 15 liter vatten, enligt angivna rekommendationer.