En regelbunden vätskenivå håller dig frisk och balanserad

Både människan och jorden består bägge till enormt stor del vatten. Faktum är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är beroende av vatten för att överleva. En människa t. ex. dör på endast några dagar om hon inte får i sig denna livets förfriskning.

smakessensersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka mellan 1-2 liter vatten – utöver den vätska vi får i oss via maten. Ifall man svettas mycket, är aktiv, jäktad, är i varma klimat el. dyl. så tvingas man inta ännu mer än så. Få inser vikten av detta och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig tillräckligt med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk och lätt irritation.

När man jobbar är det inte hela tiden så enkelt att komma ihåg vattnet, eventuellt känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga samt viktiga vätskebalansen är det en sann bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt ännu tröttare samt mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre motståndskraftig mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas också av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man antagligen ser sig själv som en människa med låg energi och bristfällig kapacitet att få saker uträttade. Man vill helst ta det lugnt och slippa pressa sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, särskilt när man tänker på att lösningen är så banal. Det är ju enbart till att inta mer vatten.

Vätskeintaget bör vara utspritt i många mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att minnas att inta vatten kontinuerligt. Den gör det också lite roligare och godare att dricka – särskilt om den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt samt kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet hela tiden ska kännas friskt och kyligt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av massor, bubblorna skänker en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag massor av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är lite smaksatt. Man har länge kunnat hitta bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med massor av annorlunda smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det bolag som bland annat säljer varumärket Aromhuset – aromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad sort – samtliga fria från både socker och kemiska sötningsämnen, och de har nått stora framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika samt melon – i ny, större flaska, med en noggrant framtagen pump för enkel dosering.

Man avgör personligen hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet så kommer varenda personal ha lättare för att minnas att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och medarbetare vinner på.