Ekonomiskt tänkande med Soda Stream Refill

Idén kring Soda Stream Refill handlar om att lämna in tömda gaspatroner till sin återförsäljare. För 89 kronor får man tillbaka en påfylld. Det är en procedur som både Soda Stream och Aga tillämpar, och som både konsumenten och distributören tjänar på. En ny kolsyreflaska kostar över 200 kronor ute i butikerna och det finns verkligen ingen anledning till varför man skulle samla på sig en mängd tomma co2 cylinders.

Soda Streams gaspatroner går under namnen Alcojet alternativt Alco2jet och innehåller 425 gram kolsyra, vilket räcker till ungefär 50 liter kolsyrat vatten. Agas kolsyrepatron består av exakt lika mycket, därutöver ser båda märkenas ventiler identiska ut. Enligt fast europeisk standard måste gasflaskor med likadant innehåll ha samma utformning så att inte explosioner eller andra problem ska uppkomma.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenaromerläsk syprupkolsyrat vattensodavattenbordsvatten

Vilken sort som är bäst är individuellt och omöjligt att svara på. Båda märkena är proffs på vad de åstadkommer, så någon större skillnad finns inte. Aga har dock utvecklats och kallas specialister på just kolsyra, medan Soda Stream tillsammans med sin hundraåriga erfarenhet bär fanan för de bästa kolsyremaskinerna.

Den första maskinen för att framställa kolsyrat vatten i hemmet skapades av en man vid namn Guy Gilbey, det var hans företag som senare skulle utveckla en gren åt Soda Stream. Trots att patenten funnits så länge så dröjde det ända till 70-talet innan allmänheten fick upp ögonen för kolsyremaskinen på riktigt. Då blev det å andra sidan galen efterfrågan och samtliga som «hängde med» skaffade sig en sodastreamer.

Intresset svalnade efter ett tag och under 90-talet såldes knappt några maskiner alls. Nu under 2000-talet återuppväcktes kolsyremaskinen och idag säljs de som aldrig förr.

Vi dricker också mer kolsyrade drycker än någonsin vilket tär på miljön som utsätts för påfrestning genom transportutsläpp. Våra ryggar frestas det också på, och vårt tålamod. Med allt släpande av tunga flaskor och backar hem från affären, enbart för att kånka tillbaka dem för återvinning en vecka senare, skulle få vem som helt vresig i längden.

Skaffar man sig en sodastreamer så undgår man både miljöproblemen och släpandet. Man har dessutom ständigt tillgång till sina bubblor, oavsett veckodag eller tid på dygnet. Det kan vara en bra idé att ha ett par kolsyrepatroner så att man har en i reserv då man lämnar in den andra för Soda Stream refill. På så sätt står man aldrig utan kolsyra, eftersom vattnet finns tillgängligt genast i kranen.

På tal om kranvatten så är det ytterligare en påminnelse om varför det är befängt att handla buteljerat vatten. Svenskt kranvatten är väldigt rent samt befriat från slaggämnen, då och då slår det till och med flaskvatten i renhet. Vill man ha sitt kolsyrade vatten smaksatt, såsom Loka eller Ramlösa som man hittar i affärerna, så kan man bara tillsätta aromer efter smak. Aga framställer goda aromer och likaså Aromhuset som har 35-årig erfarenhet. Fördelen med att själv smaksätta är att man personligen får välja hur mycket smak man vill ha i sitt vatten.

Att inhandla en kolsyremaskin för att i längden spara in några slantar är också klokt, speciellt om det är exakt mineralvatten man är förtjust i, för då tillkommer ingen extra kostnad för läskkoncentrat och vattenaromer, som kan vara rätt så dyra. Soda Stream refill är också ett intelligent system för den som vill hålla i slantarna samt tänka miljömedvetet.