När viktnedgången stagnerar under 5:2-dieten

En av de främsta anledningarna till att många påbörjar 5:2-dieten är för att gå ner I vikt. Efter endast två veckor börjar du se resultat när du ställer dig på vågen och journalisten samt läkaren Michael Mosley som är mannen bakom 5:2-dietens enorma genomslag kunde i sin dokumentär exponera hur han själv gick ner 9 kilo på nio veckor när han först provade 5:2.

Att det sker saker med siffrorna på badrumsvågen enbart ett par veckor in i dieten är även en av orsakerna till att de som provar 5:2 vanligtvis håller fast vid dieten och inte ger upp. När du så omgående märker resultat känns det lättare att fixa fastedagarna och i princip på samma gång kommer även kroppen ha vant sig och klarar fastedagarna bättre.

Det är inte sällsynt att vara med om att viktnedgången inte blir som man tänkt sig alternativt att den stannar av när man kört 5:2 ett tag. Hade du stora resultat i början av din diet fick du då kvittot på att dina förändrade rutiner gav resultat. Nu när du har fastat periodiskt ett tag har både kroppen samt vanorna stabiliserat sig.

När du började fasta började kroppen göra sig av med vikt, men det är inte säkert att alltsammans var fett. Ofta följer en del muskler med på köpet när du plötsligt drar in på bränslet, det vill säga kalorierna.

Nu när kroppen vet att den överlever på mindre kalorier kan den komma igång att bygga upp igen, och håller du din träning igång kommer det att resultera i muskler. Muskler är tunga.

Vill du boosta igång viktraset igen? Testa att lägga om dina fastedagar. Möjligtvis dina nya vanor medför att fastedagarna har bättre effekt på helgerna nu. Det kan också ge effekt att lägga de två fastedagarna intill varandra nu när du är en aning mer van vid att fasta. Du kan också testa att addera en fastedag om schemat tillåter det, och köra 4:3 ett tag.

Prova dessutom lite nya recept. Många vittnar om markant effekt av att undvara mejeriprodukter, andra av att totalt skippa bröd. Här kan du experimentera dig fram genom att skippa en grupp produkter åt gången i en vecka och utvärdera effekten. Här ges du dessutom möjlighet att utvecklas i köket.

När du rasar i vikt minskar också din kaloriförbränning vid träning. Det betyder att ju mindre du väger, desto hårdare behöver du jobba för att göra av med kalorier.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per individ och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan låg den siffran på endast 50 kg per person samt år. Att dra ner aningen på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande. Länk till mer info. Möjligtvis är det dags att utöka ditt träningsprogram och se ifall det har verkan. När du nu har lagt om kosten, väger mindre och även har kommit igång med träningen har du ju mer kraft.