Vilken metod är bäst för att bli kvitt mossan?

Vilken metod som helst kan man till och från uppleva att man vill använda för att bli av med mossa. Men ska man spendera för en mossrivare och lunka runt på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan fungera riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att detta blir den ultimata metoden och speciellt inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

ogräs i gräsmattan

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får många att välja bort rivaren är att den rentav kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som helt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt göromål.

När man river upp mossan så kommer man utbreda ut sticklingar av mossa som kan leda till mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt grepp samt sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att riva upp mossan skall man blanda järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man ska tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs samt områden som man tvingas ta hand om samt laga för att det ej ska uppstå fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det inte bra ut och ifall man inte jobbar på rätt sätt med gödsel samt nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt oattraktiv ut under flertal säsongen framöver. Klicka Här och nu för mer information få bort mossa i gräsmattan.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Ifall du anser att det där med mossrivning verkar vara onödigt arbete så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI eller själv mixa järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat och vatten som kommer att eliminera mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset. Därnäst så kan du gödsla och lägga ytterligare gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är samma sak, är att man dödar mossan och att man sedan skapar en miljö i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring samt mer gräs är ett effektivt sätt att hejda bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du säker på att ha rätt pH för en perfekt gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är också gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår fint av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du alltså vattna med järnsulfat två gånger per år för att uttömmande av med mossan.

Koppla ihop mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte förena rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är ifall det kommer att göra så stor skiljaktighet då det viktigaste är att få död på mossan och att därpå se till att etablera en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns förstås de som anser att det är komisk att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man givetvis fortsätta med detta. Men sanningen är troligen ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, korrekt skötsel, samt lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

På allt-farktfritt.se finns ett brett utbud av dessa produkter.