Med mossrivare är mossan ett minne blott

Beklagligtvis är det komplicerat att få dän varenda mossa I trädgården med en mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju inte riva dän med en maskin som är till för gräsmattan och för den skull så kan det vara klokt att betrakta en lösning som kan fungera universellt i trädgården.

järnvitrol

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss se en aning närmre på det där med att röja mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter djupt i gräsmattan

Mossan sitter sannerligen inte så grundligt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver ej ängslas för att mossrivare skulle avlägsna gräset ihop med mossan. Men det ser ju ej så fint ut efter att man har rivit bort eländet. Gräset blir plötsligen naket och man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det flera som undrar och mossrivning kan kännas som det ultimata svaret då den handgripligen innebära att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att samla ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder icke att detta är den bästa mossbekämpning som finns. Klicka här genast för mer detaljer ta bort mossa på stenplattor.

Bättre sätt att utplåna mossan på

Det finns andra sätt att avlägsna mossa på. Man kan till exempel använda sig av järnsulfat samt vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att tillintetgöra mossan. Detta kommer inte att ta kål på ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att riva. Mossan kan bara ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att bruka järnsulfat mot mossan ska dock tänka på att man likaså måste gödsla för att erhålla bästa resultat. Detta fastän järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som ger grönare gräs.

allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan kvickt kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns även en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Hastigt och jätteenkelt, funkar likaså med Fulstopp.

Välj en metod som innebär ett helhetstänk

Oavsett om man väljer att avlägsna mossan med mossrivare eller om man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så ska man fundera på att hela tiden jobba med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att giva en förnäm gräsmatta. Man måste göra lite mer än noppa bort mossan.

För att gräset ska övermanna mossan så behöver det väl om näring och det behöver också vara tjockt. Det här åstadkommer man genom att gödsla, så mer gräs, och självklart även genom att få dän ogräs.

Om du ser på en metod för att få bort mossan i trädgården och inser att den har massor olika punkter som förvisso kräver mer arbete men som tyder på att man här ser på mer än själva mossan så har du sannolikt hittat rätt

Var efteråt envis och vik inte från metoden! Detta är ett misstag som flera gör för att därefter klanka på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att fungera med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du måhända har hört att man minsann sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en situation där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Det är alltid bra att röja I kombination med att bruka järnsulfat.