Tillsätt kolsyra till ditt vatten

Det är på olika sätt som kolsyrat vatten kan framställas. I vissa naturliga källor runt om i världen kan man hitta naturligt kolsyrat vatten, det var från dem man först intresserad av att dricka kolsyrat vatten. Perrier är idag ett av de kändaste märkena för naturligt kolsyrat vatten. Vattnet tas idag upp från källan separat och kolsyran tillsätts i efterhand, det är dock källans egen kolsyra som tillsätts. På detta sätt utvinns naturligt kolsyrat vatten från flera olika källor runt om i världen.

Intresset för kolsyrat vatten började för längesedan, man insåg att kolsyra var en frisk ingrediens i vatten som gjorde det både rikare på smak och fräschör. Idag är efterfrågan enorm, vi handlar hem kolsyrat vatten i litervis, antingen det är mineralvatten, smaksatt bordsvatten alternativt läsk så vill vi ha våra bubblor. Marknaden är oerhörd och de stora läskbolagen tjänar massor av pengar.

sodavatten

All denna konsumtion av kolsyrat vatten samt läsk innebär dock en del negativa effekter för miljön. Vatten som kolsyresätts i Sydamerika kan mycket väl hamna i våra svenska kylskåp. Tänk vilken oerhörd transportsträcka det medför och hur mycket giftiga avgaser som släpps ut på vägen. Sedan finns problemet med allt avfall som uppstår av alla tomma flaskor samt burkar dessutom. Kanske pantsystemet funkar tämligen bra i Sverige, men utomlands är detta system ganska sällsynt.

Vad man som kolsyreälskare kan åstadkomma om man vill fortsätta att inta sitt kolsyrade vatten utan dåligt samvete, är att börja tillsätta kolsyran personligen. I Sverige har vi otroligt rent kranvatten som jämt ligger under hårdgranskning. Kranvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel och kraven för rent vatten är avsevärt höga. Ifall man kolsyrar sitt eget kranvatten slipper man en massa tomma flaskor och man kan uppleva att man bidrar till en bättre miljö.

Genom att kolsyra sitt kranvatten sparar man dessutom en aning pengar. En liter vatten i affären kostar runt 10 kronor, det är 1000 gånger mer än det vi betalar för vårt ypperliga kranvatten. Man har räknat ut att kostnaden för 1 liter kranvatten är ungefär 1-1,5 öre, så även om en kolsyremaskin innebär en viss investering så blir ens kolsyrade vatten i längden betydligt billigare om man kolsyrar det själv.

En funktionell kolsyremaskin hittar man idag för mellan 500-1000 kronor, det finns självklart dyrare varianter där mycket fokus ligger på snygg design. Våra stora märken är idag Sodastream, som var först i världen med att producera kolsyremaskin, samt Wassermaxx från AGA, som är specialister på kolsyra. Bägge maskinerna är bra och ytterligare rejäl fördel med att ha en egen kolsyremaskin är att man själv kan styra hur mycket kolsyra man vill ha i sitt vatten.

Går man steget längre så låter man få en carbonator installerad direkt i köksvasken, på så vis behöver man bara öppna kranen och ut kommer det kolsyrade vattnet, kallt, krispigt och redo att släcka törsten. En carbonator är alltså en kolsyrekran vars aggregat fästes under vasken. Dess gaspatron räcker till ca 100 liter vatten och kan bytas ut hos ens återförsäljare. Kolsyrat vatten släcker törsten på ett hälsosamt sätt och är mycket festligare än vanligt vatten.