Soda Stream Genesis – ytterligare en enastående kolsyremaskin

Soda Stream Genesis är en av Soda Streams populära kolsyremaskiner. Den har samma funktioner som den klassiska Jet-maskinen, men modernare och mer slimmad form. Bortsett från Genesis så marknadsför Soda Stream just nu den enkla och klassiska Jet, pingvininspirerade Penguin – den enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, och Pure som står för stil och bekvämlighet.

Soda Stream var först i världen med att göra kolsyremaskiner för hemmabruk, redan 1903 tillverkades den första förlagan som sedan såldes till fina hem runt om i England. Under 1950-talet började sodastreamers säljas kommersiellt och under 80-talet kom den riktiga boomen. Samtliga hippa hem ville plötsligt lägga vantarna på en egen sodastreamer och bubbliga drycker av annorlunda slag experimenterades fram i köken.

sodavatten

Kolsyrat bordsvatten är idag mer eftertraktat än någonsin och vi släpar hem tunga backar och flaskor från affären. Det kan tyckas aningen onödigt när man idag, för en ganska billig peng, kan investera i en egen kolsyremaskin och därmed ständigt ha tillgång till kolsyrat vatten utan att ens behöva fundera på att köpa och kånka hem det.

Det ironiska med släpandet av läsk och kolsyrat vatten är att oavsett vad det är man köper med sig hem så utgörs det till åtminstone 90 procent av rent vatten. När vi har tillgång till ett av världens renaste vatten direkt i våra kranar så känns släpandet än mer onödigt.

Ifall man gillar sitt bordsvatten smaksatt så finns det idag en hel del olika aromer man kan prova. Aromhuset har framställt bordsvattenaromer i 35 år och har lyckats med konsten att tillverka goda aromer utan vare sig socker eller sötningsmedel. De har 16 smaker i sitt sortiment och hos allt-fraktfritt.com kan man beställa dem och få dem levererade direkt hem i brevlådan.

Sonjo är ett annat bolag som tillverkar både läskkoncentrat samt bordsvattenaromer. De har 30 annorlunda koncentrat varav sju är sockerfria. Sonjo erbjuder smaker som är svåra att få tag på bland andra märken, däribland originalessensen för Champis.

Soda Stream tillverkar naturligtvis sina egna läskkoncentrat och vattenaromer och Aga, som marknadsför Soda Streams ledande konkurrent Wassermaxx, likaså. Dessa koncentrat är troligtvis en aning lättare att få tag på ute i handeln, men via internet brukar man kunna finna även de lite mer sällsynta produkterna.

Genom att använda sitt kranvatten och personligen addera smaker samt kolsyra så hjälper man till att bidra till en renare värld. Transporterna av allt smaksatt vatten över Sverige och resten av världen skapar mängder av miljöskadliga avgaser och allt avfall efter tomburkar samt flaskor är onödigt. Med en egen Soda Stream Genesis så återanvänder man sina PET-flaskor massor av gånger innan de behöver bytas ut.

En kolsyrepatron från Soda Stream (Alcojet) eller Wassermaxx (Aga) rymmer 425 gram kolsyra vilket räcker till runt 50 liter vatten, lite beroende på hur mycket kolsyra man vill ha i. En ny gaspatron kostar omkring 250 kronor, men när ens patron är förbrukad är det billigare att byta in den mot en ny, vilket går på under hundralappen. I en Soda Stream Genesis fungerar Soda Streams egna Alcojet-patron precis lika fint som en från Aga.