Miljövänlig kolsyra med en Soda Stream patron

Först kallades patronen till Soda Stream för Alcojet men har nu fått en populär uppföljare som heter Alo2jet. När man köper en ny kolsyremaskin från Soda Stream så får man jämt en Alco2jet med i köpet. Den största konkurrenten till Soda Stream är Wassermaxx. Wassermaxx kommer med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför just Wassermaxx.

smaksatt mineralvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Soda Stream är kolsyremaskinernas flaggskepp, de har tillverkat kolsyremaskiner för hemmabruk i ungefär hundra år och står starka på marknaden. Soda Club, ett israeliskt bolag köpte 1998 upp Soda Stream och nu marknadsförs samma maskiner under dessa två namn i olika länder. Det som kallas Soda Stream i Sverige, kallas t ex Soda Club i Tyskland. När det gäller just själva maskinerna är Soda Stream både mest uppskattad och mest rutinerad gentemot andra märken.

Aga har å andra sidan specialiserat sig på kolsyra och är enormt stora när det handlar om all form av kolsyra och carbonatorer. Aga säljer carbonatorer åt stora restauranger och barer, såväl som små varianter, anpassade för hemmabruk. En carbonator är således en kolsyremaskin som installeras i ens kök. Aggregat samt kolsyrepatron fästs under vasken och en kran installeras i anslutning. När installationen är färdig har man kolsyrat vatten omedelbart i kranen. För en riktig mineralvattenfantast är detta antagligen ett intressant alternativ.

Det är dock fortfarande vanligare att man handlar en liten kolsyremaskin. Dessa är idag så små och lätta att använda att man sparar massor av tid, dragande och en del pengar på den. Allt bärande av tunga flaskor fulla av vatten från affären och därefter släpandet av samma flaskor, fast tomma, åter till samma butik är opraktiskt, tidskrävande och allmänt irriterande.

Det är därutöver en ganska allvarlig miljöfaktor, alla transporter av vatten och läsk över hela landet, och till och med världen. Giftiga avgaser från tunga lastbilar är onödiga när man så enkelt kan framställa sitt eget mineralvatten eller sin egen favoritläsk direkt hemma i köket. På detta sätt slipper man även pantning samt onödigt avfall från samtliga de burkar och flaskor som inte går att panta. De PET-flaskor man får med sin kolsyremaskin kan man återanvända, samt en tom Soda Stream patron lämnar man in hos sin återförsäljare i utbyte mot en full, till rejält reducerat pris.

I Sverige har vi tillgång till ett av jordklotets absolut renaste kranvatten. Livsmedelsverket genomför stränga, kontinuerliga kontroller av vårt vatten för att garantera högsta möjliga kvalitet. I flera fall har vårt kranvatten visat sig vara renare samt nyttigare än buteljerat vatten så vi har all anledning att ta denna skatt tillvara.

Det är inte enbart rent, kranvattnet är även betydligt billigare än vatten på flaska. Literpriset för rent kranvatten är omkring 1000 gånger billigare är det vi handlar på flaska i butiken. Sedan tillkommer givetvis en literkostnad på ungefär 1,50 för kolsyra och självfallet en summa för smaksättare om man nu vill ha sitt vatten smaksatt eller framställa läsk. I vilket fall som helst så blir ens hemgjorda dryck billigare än affärens, utan att man behöver bära på en massa flaskor hit och dit. En Soda Stream patron kostar ca 250 kronor ny, och 89 kronor för ett inbyte.