Smaker från Soda Stream förgyller ditt vatten

Ute på marknaden fullkomligt kryllar det av annorlunda smaker för Sodastream. Sodastream var först med att producera kolsyremaskiner för hemmet, det skedde av en man med namn Guy Gilbey så tidigt som år 1903. Rika hushåll, och bl a det brittiska kungahuset blev först med att få tillgång till sodastreamers men inte förrän på 50-talet nådde de den kommersiella marknaden.

Sodastreams stora genomslag kom på 70-talet och höll i sig genom 80-talet. Än idag är vi flera som har nostalgiska barndomsminnen förknippade med Sodastream. Under 90-talet hade intresset för bubbelmaskinerna svalnat och man sålde knappast några maskiner alternativt tillbehör alls. Idag ser vi hur trenden har vänt, försäljningen av sodastreamers är större än någonsin.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvattenaromerläskkoncentratkolsyrat vattenseltersvattenbordsvatten

Det ligger fullkomligt rätt i tiden att införskaffa sig en Sodastream, vi dricker mer och mer kolsyrade drycker och dagens konsumenter är inte villiga att kompromissa med det de vill ha. De kolsyrade drycker man handlar i affären består till minst 90 % rent vatten, vatten som vi har, om inte ännu renare, genast i våra kranar. Svenskt vatten är ett av de renaste vatten man kan hitta på jorden, och Livsmedelsverket genomför regelbundet noggranna kontroller för att försäkra vattnets höga kvalitet.

Vatten är det nyttigaste man kan intaga, men i längden kan det kännas trist att dricka det slätt ur kranen. En aning kolsyra åstadkommer hela skillnaden och möjligen aningen smak för den som inte gillar smaklöst vatten. Ramlösa, Vichyvatten och Loka är namnen på några av våra populäraste mineralvatten, de finns både med och utan smak och utbudet på smaker är någorlunda stort.

Kånkandet av dessa flaskor från affären och sedan tillbaka igen för återvinning är både dyrt och tröttsamt, för att inte tala om vilket slitage det utgör för miljön med samtliga transporter och onödigt skräp. Ifall man har sin egen kolsyremaskin så kan man på enbart några sekunder ha färdigt mineralvatten hemma i köket, utan vare sig dyra köp samt släpande av flaskor hit och dit.

Med en egen sodastreamer kan man själv bedöma hur mycket kolsyra man vill ha i sitt vatten, vilken smak man känner för i ögonblicket, samt hur mycket smak man vill ha. Det är alltså på alla sätt mer bekvämt och gott att producera sitt eget bordsvatten.

Gillar man läsk så har Sodastream smaker åt de flestas uppskattning. I det totala utbudet som presenteras på Sodastreams webbsida så uppgår antalet till 25 skilda smaker, där inkluderas läskessenser, bordsvattenaromer samt light-smaker för den som är försiktig med kalorier. Det är dock inte enkelt att hitta alla dessa Sodastream smaker ute i butikerna.

Aga, som är Sodastreams största konkurrent gör även egna smaker, mest bordsvattenaromer. Andra som framställer goda essenser och aromer är Aromhuset som har 16 annorlunda aromer och 35 års erfarenhet, samt Sonjo som erbjuder intressanta smaker som till exempel originalsmaken på Champis. Saftföretaget Bob framställer läskessenser helt utan sötningsmedel men med någorlunda hög andel socker.

När det gäller Sodastreams egna smaker så är det bra att vara medveten om att de flesta innehåller både sötningsmedel samt socker, det gör att sockerhalten är något lägre än i till exempel Bobs essenser. Aromhuset har varken i socker eller sötningsmedel i sina aromer och är därmed ett rätt så hälsosamt alternativ. Lightvarianterna av Sodastream smaker består av inget socker alls.