Med en carbonator kommer kolsyrat vatten direkt ur kranen

Man kan idag få kolsyrat vatten direkt ur kranen med en carbonator. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat och en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en enskild kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag fraktas mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas därefter ut till olika destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från samtliga dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och samtliga tomma flaskor och burkar bidrar till onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man alltså till en bättre miljö och kan inta sin älskade Club Soda med rent samvete.

smaksatt bubbelvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Det kranvatten vi har i Sverige håller enastående kvalitet och slår många gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller på vårt kranvatten därför att säkra dess renhet, fakta är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av alla.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar slantar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att finna för 3-5000 kronor, men även betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma betydligt billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är ännu i dag dominerande på marknaden. Dock har Sodastream fått rivalitet från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de tämligen likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar generellt ha aningen bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och skänker en lite fler valmöjligheter. Man kan handla koncentrat för läsk för att krydda sitt kolsyrade vatten om man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream och AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker eller som enda sötma. Gillar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat företag som har jobbat länge på att producera smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att ta fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet härlig smak.

Med en carbonator kan man förstås tillsätta smaker i efterhand ifall man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då fungerar processen ungefär som när man åstadkommer saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med en carbonator utan enbart smaksatt bordsvatten.

En carbonator är oproblematisk att hålla efter men ska användas regelbundet så att inga dåliga smaker uppstår i maskinen. Kolsyra är en enastående smakbärare så minsta lilla smuts alternativt olja som kommer i kontakt med carbonatorn kan förstöra hela smakupplevelsen. Att få kolsyrat vatten omedelbart ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.