Kolsyremaskinernas vinnare heter Soda Stream Design

Råd & Rön genomförde i nr 10 år 2007 ett test bland Soda Streamers där Soda Stream Design vann. Man menade att Soda Stream Design var dominerande sina andra medtävlande både vad gällde utformning samt användarvänlighet.

Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och möjligtvis är det därför försäljningen av kolsyremaskiner ånyo tagit enorm fart sedan 90-talets dvala. Flera har dessutom nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar på 80-talet, då alla trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.

sodavatten

Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men också de som själva vill prova fram läckert bordsvatten och läsk. Med hjälp av olika aromer och essenser kan man framställa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är ganska stort.

Soda Stream framställer sina egna smaker, likaså Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Ifall man letar lite mer så hittar man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a utarbeta goda bordsvattenaromer utan vare sig socker eller sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att framställa originalsmakessensen Champis bland flera andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob framställer goda läskessenser som dock består av en hel del socker.

Att göra sin egen läsk är kul och att kunna göra det och samtidigt känna att man gör en insats för miljön känns tillfredsställande. När det gäller smakerna så finns det, som jämt, delade meningar om vad som är godast. Det bästa är att producera sitt eget Soda Streamer test och hitta sina egna favoritsmaker.

Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en överdådig attiralj i rika hem, men på 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hushåll. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan lägga pengar på i dag. Konceptet är någorlunda lätt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som därpå släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.

Då allt fler handlar egna kolsyremaskiner tillkommer också fler och fler producenter, Soda Stream leder visserligen ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och strider om kunderna med hjälp av skilda designs samt prisvärdhet. Soda Streams Penguin är exempelvis den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast eller metall, och det är en särpräglad detalj som massor kunder gillar.

Kolsyreflaskan man får med när man handlar en kolsyremaskin kommer oftast från Soda Stream eller Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna åter till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar runt 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.

Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i kontakt med vatten, det är de små bubblorna som läskar så härligt i strupen när man dricker läsk eller mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern absolut låg på topp-fem-listan.