Jordgubbe – kalorifri smak från Aromhuset

Jordgubben är möjligtvis vårt allra mest älskade sommargodis, ihop med grädde alternativt glass en het sommardag finns det ingenting som kan konkurrera. Vi odlar, plockar och handlar dessa röda små juveler med mycket möda och stundvis någorlunda dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke eftersom det är mer än enbart den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så oerhört efter, det är hela känslan av sommar, avslappning samt nostalgi som jordgubbarna för med sig.

bubbelvatten smakersodastreamsodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Det är en intressant frukt – jordgubben – eftersom man normalt tar den för att vara ett stort bär, vilket egentligen inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock allmänt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre annorlunda sorters smultron från tre olika kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron och Europeiska parksmultron som man under 1700-talet odlade fram denna hybrid som kvickt blev omtyckt och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev omedelbart en uppskattad del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det på samma gång mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en given plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan använda jordgubbarna till mycket. Givetvis är de underbart goda att inta bara som de är, med lite socker på, ihop med grädde alternativt en klick vaniljglass… Men jordgubbar är också poppis att lägga på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser fantastiskt somrigt samt inbjudande ut. Än godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet tillsammans med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk och somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av alla.

Aromhusets essenser innehåller inget socker och inga sötningsmedel, därtill är de fullständigt fria från färgämnen samt onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter bara några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får ljuv smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får bibehålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ca 2 ml essens av Jordgubbe är lagom åt en liter kolsyrat vatten, men man kan naturligtvis ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset består av 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas också åt annat. Ska man baka en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde samt övrigt gott så kan man ha lite av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att ge tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Framställer man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe med Aromhusets essens, likaså är det gott i filmjölken, yoghurten alternativt som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.