50 liter vatten med en enda kolsyrepatron

Det krävs en kolsyrepatron för att ha möjlighet att kolsyra sitt vatten med en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer generellt 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ungefär 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar omkring 250 kronor, men det är onödigt att köpa en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man byta sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.

sodavatten

Idag finns det massor av skilda kolsyremaskiner i handeln och med dem följer jämt en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream alternativt en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de ledande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris samt kvalitet. Generellt sett säger man att Sodastream gör snäppet bättre maskiner medan Aga gör bäst kolsyra, men skillnaderna är små.

Sodastream var först ut med att göra kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en sensation. Plötsligt ville alla ha en egen kolsyremaskin för att göra sitt eget mineralvatten och sin egen läsk. På 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.

Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är enorm. Sodastream, som slog sig samman med Sodaclub under slutet av 90-talet, är fortfarande marknadens flaggskepp och gör bra produkter.

Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att skaffa en sodastreamer, men det är framför allt en roande grej att dona med. Man kan smaksätta sitt vatten tillsammans med allt från svagare bordsvattenaromer alternativt regelrätta läskessenser och det finns idag några företag som har specialiserat sig på precis vattenaromer.

Aga samt Sodastream har så klart egna sortiment av smaker, de innehåller ofta både sötningsmedel samt socker, men finns i rätt så många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och gör goda aromer helt utan vare sig konserveringsmedel, socker alternativt sötningsmedel och lämpar sig för de som vill kringgå ohälsosamma tillsatser, men samtidigt vill att vattnet ska äga smak.

En kolsyremaskin är okomplicerad att både bruka samt hålla efter och de moderna varianterna tar enormt lite utrymme.

Också i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en sorts kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Därefter har man kolsyrat vatten direkt ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.

En kolsyrepatron för en carbonator består av lika mängd kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men eftersom en carbonator inte bidrar till lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron ofta till mer vatten från en carbonator. Man anser att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.

Aga har idag ett bra utbud av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma typ av kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx och Sodastream.