Med salmiak I pulverform blir blir efterrätter samt godis härligt smaskigt

För en del så är det tufft att gå för lång tid utan lakrits och man kan nog säga att det här är ett godis som är rätt så typiskt för svenskar. I andra länder så är det inte ständigt så lätt att hitta det salta lakritsgodiset så ska man ut och färdas så kan det vara klokt att ta med sig lite godis alternativt kanske salmiak i pulverform så att du kan fixa ditt eget godis.

salmiak

Vad är salmiak och vad kan det användas till frånsett godistillverkning?

Det är betydelsefullt att förstå att salmiak ej är samma sak som lakrits men att salmiakpulver vanligtvis är en ingrediens då man tillverkar saltlakrits. Ett annat namn på salmiaken är ammoniumklorid och detta ämnet använder man för att få den salta smaken men faktum är att det har flertal andra användningsområden. Salmiak funkar fantastiskt som rengöringsmedel.

Då man först började framställa ammoniumklorid så ville man använda det som gödsel. Idag så används salmiaken ännu som gödsel men det finns fler spännande användningsområden som inom pyrotekniken där man alstrar rök med ämnet och man kan eliminera syrafläckar med ammoniumkloriden.

Kan man säga att salmiak samt lakrits är samma sak?

Nej, man kan faktiskt icke säga att det här är samma sak! Lakritsen kommer från lakritsroten medan salmiaken framställs på kemisk väg. Men kombinationen av dessa två ämnen är mycket lyckad och salmiaksalt är känt för att ge en så god smak. Utan saltet så hade man fått en söt smak på lakritsen som onekligen likaså är populärt men en alldeles annan sak.

Nuförtiden så är det mycket vanligt att recept nämner lakrits som en ingrediens. Om man ska producera nyttiga chokladbollar av nötter så kan det vara så att man skall tillsätta en gnutta lakritspulver. Detta är inte salmiak utan pulver av lakritsrot.

Det kan förstås också vara så att en del recept nämner salmiakpulver som en ingrediens och det här pulvret är enkelt att få tag i. Man kan införskaffa det online till ett bra pris (vanligtvis på allt-fraktfritt.se samt Tradera) och har man det sedan hemma i skafferiet så finns det avsevärt som med fördel kan smaksättas med det.

Finna bra recept på godis med salmiakpulver

Faktum är att du kan bli så inspirerad av samtliga goda efterrätter samt det godis som du kan göra med salmiaksmak att du helt enkel blir tvungen att handla pulvret bara för att testa. Kola, lakritslantar, hallondessert… det här är blott några exempel på sådant som blir vansinnigt läckert då man blandar i salmiaken.

Webben är fullt av fina tips och goda recept som är enkla att följa. Har man bara ett grundrecept så kan man mestadels ge det hela en saltlakritstvist genom att tillägga salmiakpulvret. Det är inte komplicerat och något som verkligen leder till efterrätter och godis som är lite annorlunda.
Klicka nu för mer info från ammoniumklorid.se.

Tänk på att inte överdosera. Man vill fullkomligt inte erhålla för mycket av den salta smaken som visserligen är härlig men som kan ta över om det blir för mycket. När man skapar sitt eget saltgodisrecept bör man testa sig fram med mindre mängder ammoniumklorid.