Vill du få hemmagjorda vinet att smaka bättre? – Använd garvsyra samt tannin

Numera så finns det gott om humorinslag som har tagit namnet garvsyra men faktum är att den här syran har ganska lite med shower att göra. Visst, den består av flera tanniner som är en avsevärt central del i vin som givetvis vanligtvis serveras i underhållningssammanhang.

garvsyra

Den goda smaken i vinet och den sträva smaken i omogen frukt

Om du tar ett bett i en omogen frukt så får du en barsk smak i munnen. Den här smaken kommer från tannin som finns naturligt i olika frukter som sharonfrukt såväl som i vindruvornas kärnor samt skal.

Tanniner vin utmärks av att de har gott om det goda tanninet som gör att smaken blir mer glödande samt hett sammandragande. När du dricker ett fint rödvin så känner du helt klart av tanninet. Garvsyran känns även i whisky samt cognac och kommer då från ekfaten eller tillsatta ekspån varifrån alkoholen extraherat syran.

Garvsyran är också en del av kaffe och te men inte dominerande

Den garvsyra kaffe innehåller är icke dominant för det finns fler syror i kaffet som påverkar smaken. För att få ned surhetsgraden som de här syrorna bidrar till så kan man rosta hårdare för ett högre PH-värde.

Te som smakar strävt har tanniner som är PH-neutrala. Men det är viktigt att förstå att te icke har garvsyra som är fallet i kaffe. Det är inte samma sak ehuru man känner den där sträva tanninsmaken då man tar en mugg te.

Gör ditt eget rödvin med bättre och fylligare smak

När det handlar om tanniner vin blir godare av så är det relevant att man får korrekt sort. Detta är sådant som vintillverkare är högst medvetna om, och de är noga med att nyttja sig av korrekt typ av syra för att erhålla korrekt smak på sina viner.

Det är också så att tanninet kan ge en bättre verkan då vinet får mogna. När du väljer en vinsort som blir godare av att få stå och mogna till sig så kan du ofta se en slags sump i botten av flaskan. Mera information Detta beror på tanninerna, men sumpen kommer inte att påverka vinets goda smak och man behöver ju ej intaga den.

Du kan tannin handla i smarta förpackningar på tex. hembryggning.se samt allt-fraktfritt.se som är lätta att sända med post. Lägg till ditt eget vin för att få en bättre smak.

Det är mycket nyttigt att få i sig tanniner med jämna mellanrum

Tanninerna har blivit väldigt populära eftersom vi idag vet att de rentav är bra för vår hälsa. Man har nämligen förstått att garvsyra, det vill säga skilda typer av tanniner, kan motverka allvarliga sjukdomstillstånd som förkalkning av artärer. Man menar till och med att tanninerna skulle kunna vara med och bekämpa hjärtinfarkter.

Det finns undersökningar som har visat att tannin också kan ha en sårläkande effekt men detta är mindre viktigt för dig som gillar vin och som kanske gör ditt eget. Tannin är således ett mycket betydelsefullt ämne som bidrar till livskvalité.