Underhållande och trevligt att brygga vin hemma

I boken Hemmaframställning av fin konstaterar Kjeld Erlandsen hur trevligt det faktiskt är att brygga eget vin. Hans intresse åt vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat skilda tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större utsträckning ska reflektera kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag många hushåll som brygger vin alternativt har provat på att brygga.

Naturligtvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större omfång bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns sålunda möjlighet att ge vinet en tydlig riktning redan från inledningen. Därtill har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av vissa nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte endast är enastående för att det är billigt utan för att det är roligt att förbättra sin alldeles egna produkt. Det blir absolut ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna hjälpa hemmabryggare men också tjäna som underlag åt mångahanda vinklubbar.

Det finns dock en god fördel med att hemmaframställning av vin är tämligen billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Ihop med hemmagjort vin öppnas otaliga möjligheter. Varför exempelvis inte använda ett par flaskor vitt vin att sjuda fisken i?

Kjeld tipsar även om att gå samman i mindre bryggarlag. Kanske ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla kunskap och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte bara Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och skänker trygghet åt hemmabryggaren. Han tar också upp råd från andra vinbryggara som han anser vara värda att sprida.

Den här boken är särskilt väsentlig på så sätt att det finns enormt få böcker på marknaden om vinframställning som ger en motsvarande noggrann och grundlig redogörelse av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte enbart hela den praktiska processen utan ger även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Klicka Här för mer info Renat Vatten och Ultrarent vatten

Kjeld anser att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin och dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive grupp är fullständigt beroende av bryggprocessen. Men en central tumregel för allt vin är att endast selektera högklassiga råvaror.