Hemmaframställning av vin – en bok som måste finnas i bokhyllan

Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men även jästekniker och annat som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör till exempel undersöka boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt många vinbryggare att nå utmärkt resultat.

Hemmaframställning av vin är en väldigt detaljerad bok som börjar med att redogöra att vin är en angenäm hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet och årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens olika steg.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest gripande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd varierande kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna under skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd samt blåbär. I skogen finns möjligheten att finna massor vilda bär. Han nämner annorlunda slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel med råvaror så inser man relativt hastigt att vin kan smaka oerhört olika. Frukt och bär bör självfallet vara mogna och goda om de ska användas till vinframställning

I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges dessutom tips på kringutrustning som är bra att innehava. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert åt omtappning och upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga. Vill Du veta mer Klicka Här Tvärstopp påväxtskydd för rena ytor

En mycket given källa för dina inköp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan exempelvis köpa aktivt kol från företaget, vilket är centralt för att förädla vattnet från diverse föroreningar. Ifall vattnet till bryggsatsen inte är nog fräscht finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.