Målarsoda- en effektiv produkt för rengöring

Målarsoda är vattenfritt natriumkarbonat och fungerar utmärkt som rengöringsmedel för olika utmaningar. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till enorm användbarhet. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas ingående med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så ska svamp användas. Skölj den kontinuerligt med vatten.

Man behöver inte enbart använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen stark alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir glanslös och medför att ny färg alternativt tapet ges bra grepp. Målarsoda kan således användas som rengöring före målning.

För övrigt kan målarsoda fungera bra för att tvätta och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel behandla trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat ofta i tillverkningsindustrier med tanke på att det innehåller ett starkt alkali. målartvätt trasa Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på intet sätt farligt om ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock måste man vara noga med att inte få det i ögonen då det kan medföra irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är väldigt låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan även produceras konstgjord väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) samt ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt åt att neutralisera många fläckar och lukt. Det passar bra för all typ av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas en aning frätande så för den skull bör handskar samt skyddsglasögon användas.

Alternativ beteckning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det oftast att inhandla i dagligvaruhandeln. målarsoda natriumkarbonat Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker. De olika fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är oftast enkla att dosera och återförsluta. Ställ dock krav på att flaskan du inhandlar har en barnsäker kapsyl.