Experimentera att göra mousserande vin

Att tillverka sitt eget mousserande vin kan vara en mycket invecklad arbetsgång om du väljer att göra det igenom den traditionella “Methode Champenoise”.

Cider vinsats finns på https://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.

Men det finns en alternativ förfarande som skänker fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Även mousserande vin kan göras från en mängd olika material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna.

Det är bäst att använda en välsmakande kvalitet alla druvor produkt för att göra bubbel.

Man kommer att tarva en hydrometer innan man börjar anrätta din ”champagne”.

Dessa kan köpas rätt så billigt på nätet.

Det är angeläget att utgångspunkten visar mellan 1, 070 och 1, 080 samt ej högre.

Dessutom ska du ett basal hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen.

Jag föreslår att man nyttjar ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar och buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.

Du ska också en kapsyltång samt några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning utav övriga drycker kräver bubbel flera faser).

1) Starta med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så inom kort jäsningen har upphört, använd hävert för att deplacera vinet till en flexibel hink.

Vinet ska vara en del grumligt, om ej addera en del jästsediment från botten utav jäsningskärlet.

3) Tillverkar en lätt sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.

För att göra denna sirap, värm en blandning utav en del vatten samt två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, mjukt men grundligt, i vinet.

5) Efterträdande steg är buteljering med hävert, flytta vinet bums till champagneflaskor använd bara flaskor för mousserande viner, övriga glasflaskor kommer ej att kunna hantera det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader.

Vinet skall vara färdigt nu med viss sediment på botten, om ej låt stå i ytterligare en månad alternativt tills det är kristallklart.

Efter att denna period låt dem stå i kyl vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Detta kommer att hjälpa hålla dra ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en känslig ingrepp vari det mesta utav innehållet kan spruta ut om du inte gör det på korrekt sätt.

Såframt du inte är en mästare på denna handlag kan detta antagligen vara ett bra tips:

Snabbhet är det väsentliga i denna operation om man önskar bibehålla det flesta av din mousserande vin.

Placera en tom mottagare på en vinkling före flaskan som du också vinklar samt ta bort locket på flaskan.

Det tar lång träning att alstra att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det idag är något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som bas till detta, alla tillbehör för detta hittar du enkelt på Internet. Tips: Rashigringar & Fyllkroppar