Användbara råvaror vid vinbryggning

Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.

Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad bör hålla utkik efter de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte prova att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska testa att brygga på rosenblad från välluktande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte ständigt tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Således kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida bruk. En del råvaror ska faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte jämt är säsong för frukt och bär kan man införskaffa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte ovanligt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på enbart några hekto.

Det är också utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att lägga pengar på. Varudeklarationen ska noga läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar bevista musterier kan beakta att äppelmust är ypperligt att brygga vin på. Mer information här Fulstopp för påläggning med Högtrycksspruta

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara förhållandevis dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.