Vill du baka sött utan vanligt socker så är Sukralos ett prima sötningsmedel

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är likväl inte ständigt så enkelt att hitta rätt medel eftersom de skilda varianterna har lite annorlunda egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är fullkomligt utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är angeläget att begripa hur man ska använda det på korrekt sätt.

sukralos

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta annorlunda bakverk och livsmedel är att det här är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som också används för att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullständigt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med många fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning eftersom det går att hetta upp. Det är även därför som sukralosen är ett så bra val då du vill inta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man icke förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att vara rädd för sukralosen. Den är tillförlitlig att använda och det särskilt i bakverk samt godis som man gör hemma.

Sukralos kan å andra sidan vara komplicerad att hitta i butiker men finns på nätet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som även kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om valmöjlighet. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i flera kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så måhända du rynkar på näsan och det är icke så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen inte lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är även därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av otaliga tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är fängslande med xylitolen är att den ej blott ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även begränsa tillväxten av en del bakterier och det här kan medföra att ett barn ej får öroninflammation!
Det här kan vara bra att veta om man är förälder till att barn som ofta har bekymmer med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har dålig smak. Stevia har en egendomlig lakritsliknande bismak som många tillverkare försöker dölja med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier alternativt smakar så dåligt att man brukar mixa åtskilliga annorlunda i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål icke värme alternativt minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostnadskrävande) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att ersätta sockret?

Det är ej längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns uppenbara fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska tänka på att det inte ständigt är att rekommendera de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.