Upptäck den hälsosamma 5:2-dieten för bättre välbefinnande samt viktminskning

Fastans verkan på hälsa och välbefinnande är inte ständigt i fokus, det är lätt att viktminskning samt midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer testade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckades uträtta en viktminskning på 9 kg samtidigt som han bättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. I och med detta har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och sedan i Norden. Läs mer här.

För oss i Sverige är det inte bara viktminskningen som är i fokus när det handlar om dieter. Vi har en stark tradition av friskvård samt att leva sunt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill åstadkomma när vi börjar modifiera våra liv. Inte konstigt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis som andra periodiska fastor finns det också långsiktiga hälsoeffekter att hämta. Blodsockret samt blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Här kan flertalet av våra vanligaste välfärdssjukdomar såsom diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan även exempelvis minska risken för Alzheimers eftersom fastedagarna innebär att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att bekämpa sjukdomar. Att hålla en hälsosam diet motverkar flertalet sjukdomar, bland annat Alzheimers. För personer med ett systoliskt blodtryck ovanför 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med 3 gånger.
Det finns en mycket unik bok författad av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Vad som är ännu bättre är att man kan låna boken on-line på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens gå till bibliotelet – man lånar boken via sin dator. De flesta dyra bästasäljare kan lånas – helt gratis. Läses bäst på en eBokläsare, typ iRiver. Vill man köpa hem så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning genom 5:2-dieten kraftigt minska risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 innebär till och med kan undertrycka en tumör som börjat expandera – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, i enlighet med studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga människor som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig kost och rekommenderats att slopa en del saker ur sin diet, något som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och flera vittnar om att de orkar mer och rentav kan börja springa och cykla igen.