Brygg ditt eget vin hemma

Vin är en av favoritdryckerna hos flertal personer. Det finns antika seder av framtagning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens seder spridits och anammats av övriga världen.

Det har därtill blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Många säger att det är ett ypperligt tillfälle att själv ha möjlighet att utforska skilda vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en färdig vinsats. Om alla instruktioner följs utförligt så kommer även nybörjaren nå målet och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare tenderar att dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så får vin i sedvanlig bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, bara kallas vin ifall vinmusten innehåller pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger möjlighet att prova att producera vin på många varierande bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att granska så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omvandla vinets smakkaraktär markant. En annan väldigt betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären alternativt frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan ska man förädla sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Kolets kapacitet att rena beror på kvalitativa aspekter såsom kolets yta i kvadratmeter per gram och porstruktur. Mer information här Gin

Sila vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör ske i rumstemperatur. Aktivt kol finns att inhandla genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och grunda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej ska vara för små. Ett vattenlås måste vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är nog stor kommer mäsk ta sig ut via vattenlåset.

När förjäsningen är färdig måste vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska ske. Jäshinken tvingas nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är dessutom en mycket betydelsefull del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att mäta upp sockerhalten i musten. Också ett mätglas ska finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara nog.

Emellanåt är det faktiskt inte bara sockerhalten som genererar utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar följaktligen utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en essentiell roll under bryggningens gång. Ett råd är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Registrera alla värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli häpen över vinsmaken i slutändan. Men man ska så klart inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet ibland och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen får vinet stå i jäskärlet i cirka 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ännu en gång.