Fasta för hälsans skull med 5:2 metoden

Att fasta är absolut inget nytt fenomen. Pythagoras krävde av sina elever att de skulle fasta i 40 dagar för att rena kropp och sinne innan de fick ta emot hans undervisning och Bibeln berättar att också Jesus fastade i upp åt 40 dagar i följd.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ungefär 400 år före Kristus. Han liksom många andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lindriga och allvarliga sjukdomar och de hade, enligt modern forskning, på flera sätt en poäng i det de utförde. Nu har vi börjat fatta vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska och hälsosamma.

Forskare har vetat i åttio år att man genom att reducera kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som alla testade djurarter, så länge mängden vitaminer och övriga näringsämnen ännu är tillräcklig. Därutöver visar testerna att en livslång sådan diet fullkomligt kan eliminera hjärt- och kärlsjukdomar, cancer samt demens. 5 2 fasta

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus förespråkade har forskarna emellertid visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att inta begränsat med kalorier under en del dagar, praktiseras redan av flera kulturer av religiösa motiv. Nu kan vi ansluta oss till dem, men av hälsosamma anledningar.

Att två dagar i veckan krympa kaloriintaget och undfly de största kolhydratfällorna jämnar ut din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker också och minskar omgående risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men sannerligen inte heller förlegat utan har nuförtiden åtskilliga belägg i nutida forskning.

Det finns en mycket läsvärd bok skriven av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Vad som är ytterligare bonus är att man kan låna boken on-line på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens åka till biblan – man lånar via sin PC. De flesta kostsamma bra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast på en Läsplatta, som iRiver. Vill man äga en pappersbok så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.