Kom igång med vinbryggning hemma

Den som vill brygga gott vin hemma har flertal råd att hämta i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin. Det är en väsentlig och uttömande bok som består av en hög grad av expertis. Vissa hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.

Erlandsen konstaterar att det skett en jättestor utveckling inom vinframställningen hemma. Otaliga kunskaper och erfarenheter har ärvts av den etablerade vinindustrin. Och i jämn takt har även utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Åtskilliga nya ingredienser har därtill tillkommit på marknaden som bidrar åt att förgylla vinframställningen. Speciellt har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det massor hem som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?

Boken Hemmaframställning av Vin har som avsikt att skildra vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan även tjäna som bra underlag till allehanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.

Vinbryggning på egen hand innebär inte endast att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är sannerligen roligt att förbättra sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt trevlig hobby.

Massor ägnar sig åt matlagning i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används även i tillagningen. Dock har många resonerat att det stundvis är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det givetvis mer svängrum att hälla i mer vin i maten med tanke på att en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte tänka efter så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en stänk nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.

Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman många människor i bryggarlag. Det kan bli ett ypperligt tillfälle att träffas och umgås, och hjälpas åt och byta erfarenheter sinsemellan.

Därtill ger Erlandsen råd om att noggrant organisera vinprocessen. Det är angeläget att skriva upp allt som ska användas och granska att den utrustning som ska användas är fräsch och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting fattas så kan det ju bli tämligen förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så sätt kommer allt komma i korrekt ordning.

All utrustning som ingår i vinbryggningen har vanligtvis en form av bruksanvisning. Läs dessa noggrant för att spara massor fel. Dessvärre är det flera som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att ta reda på vad som möjligtvis gick fel.

En annan mycket viktig del i processen är att skriva upp alltsammans som tillsätts och när i processen det äger rum. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal utmärkt för att lokalisera vad som eventuellt kan ha gått fel. Jäst – Turbojäst
En bryggjournal kan naturligtvis fungera åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt makalöst vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.