Propylenglykol kan användas som kylarvätska och motverka att kylarvattnet fryser till is.

Förvalta kylsystemet med propylenglykol innan vintern kommer

Det lönar sig icke att vara lat och mena på att man ej behöver byta ut kylarvätskan för att den är long life och det ändå är långt till vintern. Det är faktiskt inte så svårt att själv blanda proylenglykol med vatten och därefter hälla på i fordonets kylsystem.

1

Med propylenglykol så får man flera viktiga fördelar

Med monopropylenglykol så får man åtskilliga viktiga funktioner. Glykol funkar som frostskydd så att man klarar temperaturer på ner till -30 utan att fordonet står still. Med etylenglykol så får man det bästa frostskyddet men det rör sig endast om några graders skillnad från en blandning med propylenglykol.

En annan sak som är bra med glykolen är att man får ett korrosionsskydd. Det gäller ju att skydda kylsystemet från rost och också från avlagringar som kan förstöra både kylare och motor. Det går att jämföra med glykolmätare hur mycket som finns kvar men rent praktiskt så bör man göra fräscht och byta ut glykolen vartannat år.

Det är även så att man med kylarglykol får en högre kokpunkt på kylarvätskan. Beroende på hur man blandar glykolen med vatten så kan man komma upp i över 100 grader.

Använd den ultimata typen av kylarglykol i ditt fordon

Ska man köra på propylen alternativt på etylen? Det här är en fråga som man kan ställa sig. Frågan är om inte etylenglykolen borde förbjudas pga. sin giftighet och vad den kan ställa till med när bilen en dag skrotas. Djur slickar i sig ämnet och dör.

Den som vill kan inhandla en fullständigt ofarlig, livsmedelsgodkänd propylenglykol och använda i kylaren. Ett livsmedel som inte kan skada djur samt natur.

Något som påverkar vad som blir bäst är den metall som finns i motorn. Ifall man till exempel har aluminium i motorn så finns det glykoltyper som kan fördärva materialet och dessa ska man då undvika.

Man bör likaså undvika blandningar av olika glykolsorter helt enkelt för att de kan ha tillsatser som reagerar på fel sätt med varandra. Detta kan nämligen leda till att man skadar kylaren. Om det bildas klumpar i blandningen så kan detta bilda stopp i systemet vilket icke är bra.

Ifall du inte vet vilken typ av glykol som finns för tillfället i ditt fordons kylarsystem så är det endast att spola ur systemet och sedan börja om. Färgerna som du ser på glykolprodukten har ingenting med själva propylenglykolen att göra. Färgen är en tillsats från tillverkaren som skänker produkten mer personlighet.

Kom ihåg att glykolprodukter kan vara avsevärt farliga

Även ifall en viss produkt marknadsförs som giftfri kylarvätska så ska du veta att den här produkten ska förvaras långt bort från barn samt djur. Etylenglykolen har en söt smak men är otroligt giftig så den ska aldrig komma i närheten av nyfikna barn!

Om du tycker att det verkar komplicerat och en aning farligt att blanda själv så är det antagligen lättare och säkrare att skaffa färdig kylarvätska som du fyller på med för att sedan slänga förpackningen så att du slipper ha något farligt på hyllan i garaget.

Den färdiga vätskan är ingen kostsam produkt och därmed så kan man icke säga att det finns någon finansiell orsak till att skjuta upp det där med att byta glykolen. Det är lätt att använda och bilen mår hejdlöst fint när det blir kallt ute.