Irish Cream – liköressens

En oerhört eftertraktad liköressens är Irish Cream. Faktum är att en av världens mest kända likörer heter Baileys Irish Cream och lanserades på Irland på 1970-talet. Smaken är baserad på irländsk whiskey, grädde samt kaffe. Baileys har en oerhört behaglig smak som bidragit till dryckens populäritet. Karaktäristiskt för Baileys är att drycken har en enorm doft samt en gräddig och mycket söt smak.

Gert Strand AB har tagit fram en unik sockerfri liköressens som har smak av Irish Cream med sukralos som sötningsmedel. Det är ett ämne helt syntetiskt och fritt från kalorier. Men låter det inte lite underligt med sockerfri likör? Faktum är att den sockerfria liköressensen från Gert Strand AB trots allt består av den eftertraktade sötman som förknippas med likör.

Sukralos som är ett syntetiskt sötningsmedel ersätter effektivt sockret. Det är ungefär 600 gånger sötare per viktenhet än socker. Det finns minst två starka skäl till att välja sockerfri liköressens med smak av Irish Cream. Först och främst är sukralos ett perfekt alternativt sötningsmedel för diabetiker. Sukralos utsöndras skyndsamt i kroppen men bryts inte ner. Kroppens blodsockernivå påverkas inte eftersom ingen energi tillförs. En annan styrka med sukralos är att ämnet är vattenlöslig vilket medför att det inte lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos framställdes under 1970-talet och har sedan dess godkänts stegvis på marknaden som sötningsmedel. I EU blev sukralos godkänt först 1994. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att tillverka likör med hjälp av essens är en lätt typ av hembryggning. Processen går tämligen raskt och är enkel och smidig. Det bästa av allt är att essensen inte skiljer sig i sötma eller i smak från vanliga sockerbaserade likörer, vilket man lätt kan förmoda.

Hur går man då tillväga för att mixa sin hemmabryggda likör? Liköressensen med smak av Irish Cream mixas med fördel med okryddat brännvin. Det går självklart att blanda med kryddat brännvin om man vill vara mer äventyrlig och experimentera med smaker. Man får då räkna med att inte erhålla en ren Irish Cream-smak men å andra sidan finns det potential att blanda till andra smaker. En del möjligen bättre än andra.

En flaska liköressens består av 20 ml som ger 750 ml likör. Spriten man blandar med kan variera mellan 15 % 40 % efter tycke samt smak. Men man bör ha i åtanke att likör oftast håller en alkoholhalt mellan 15 – 25 %. Den som föredrar att mixa med vodka kan förvänta sig en starkare likör.

Häll i essensen i en flaska som rymmer 750 ml. Fyll efteråt upp flaskan med sprit och 2 dl kaffegrädde och skaka redigt. När flaskan är färdigblandad bör den få stå några dagar så att smaken från Irish Cream och alkoholen förenas på bästa sätt. Den färdigblandade likören kan antingen drickas som den är med eventuellt lite is. Alternativt användas till att blanda drinkar.