Träning och Saigonkanel

Saigonkanel?

Saigonkanel är en sorts kanel som växer i Vietnam. Denna kanel, som fått sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt ganska långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan närmare bestämt i höglandet i centrala Vietnam.

Vad skiljer Saigonkanel från övrig kanel?

Kanel är inte så okomplicerat som man antar, det finns flera skilda arter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi använder för dagligt bruk. Ceylonkanel äger mildare smak samt mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är det som vi i folkmun kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel hittar i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, samt ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är än mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innehåller 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så utomordentliga effekter på vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel sänker blodsockret är en av dess mest omtalade egenskaper – och Saigonkanel åstadkommer detta mest av alla kanelsorter. Personer med diabetes gynnas av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att drabbas av diabetes har man allting att vinna på att lägga till denna krydda i sin dagliga föda.

Vad kanelen åstadkommer är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som gör att vi lagrar fett istället för att förbränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning förhöjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga musklerna så vill man ju helst att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden självfallet, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade personer som injicerar insulin just för att främja sin muskeltillväxt. jojo bantning vad är det
På lång sikt är detta förödande för hälsan, men på kort sikt kan det skänka mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel ökar fettförbränningen, som nämnt ovan, men samtidigt stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa drar fördelar ur flera perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel agligen. Dessa effekter har länge sagts inte vara kompatibla, men i faller med kanel verkar det faktiskt fungera exakt så. Ibland är de enklaste lösningarna de ultimata!

Var finner man Saigonkanel?

I vanliga butiker hittar man sällan Saigonkanel, än så länge. Denna superkanel förväntas explodera i efterfrågan så fort folk inser vilken kapacitet den har för så många skilda grupper av människor.

Idag kan man införskaffa Saigonkanel online, men kvaliteten kan skifta en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl hittat en trovärdig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.