Mängder av förslag i Hemmaframställning av Vin

En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är lite mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med massor av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk ljuvlig dryck som kan avnjutas i många olika sammanhang. Och annorlunda sorter passar annorlunda bra till annorlunda mat o.s.v. Det medför att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett kraftfullt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men givetvis även all typ av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hem. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är tämligen lätt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de tror att det är för komplicerat. Det är betydelsefullt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs lite självförtroende precis som inför allt annat vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en skojig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det lockande att man kan spara relativt mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det massor vinexperter som arbetar med att jämt utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all form av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer jämt många nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Särskilt påverkar vissa nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen. Klicka här för Korkning & Förslutning av flaskor

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar även våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del väsentlig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se också till att noggrant skriva ned allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo på grund av någon simpel miss. Dessutom bör all utrustning kontrolleras noga innan användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.

För att få reda på mer kring allt som rör produktion av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allting är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig gratis som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den direkt på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning.