Saigonkanel maximerar fettförbränningen

Saigonkanel – den lite mer exklusivare kanelen

I Vietnam odlas en kanel som är oerhört rik på arom och som har hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är nära relaterad med Kassiakanel.

Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi vanligtvis stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik på smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den vanliga kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, och har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i bägge ändar.

Saigonkanel är på flera vis lik Kassiakanelen, men är också starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss utsträckning skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram dagligen får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att få de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns olika sätt att se till så att det sker och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av föda med lågt GI och även fullständigt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.

Ett annat sätt är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare och att insulinkänsligheten höjs, vilket är en av många enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en perfekt början på dagen därför att den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig gynnsam för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF alternativt Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma sätt som insulinet gör när man tränar samt intar kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är betydelsefullt att man har koll på vad man sätter i sig – samt i vilken mängd. Det innefattar allting man äter, så också kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som skänker alla dessa enastående effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har kommit fram till att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Uppenbara effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter mycket små doser, så man bör testa sig fram för att hitta en dos som är lämplig för en.