Med mossor i trädgården så kan det bli mycket arbete till våren

Det finns de som beskriver mossa som fluffig och bedårande, och visst, ifall man tänker sig fina John Bauer teckningar samt djupa skogar så kan det väl vara vackert med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det dock rätt normalt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset och på andra platser i trädgården och därmed så är det viktigt att betänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

järnvitriol köpa

Ska man röja mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För massor så är det helt självfallet att man ska avlägsna mossor som får grepp i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha fint gräs så måste man avverka mossa. Det här gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att rekommendera därför att detta är ett naturligt medel, skänker gräsmattan näring och påverkar gräset på ett gott sätt.

Man kan självklart även jobba med moss-riv men om man inte börjar med att främst eliminera mossan med järnsulfat, alternativt järnvitriol som det också kallas för, så kan det vara besvärligt att vinna mot mossväxten. Man tvingas döda mossan först före mossrivning, annars sprider man endast den.

Vill du ha ett fint gräs så ska du avlägsna mossorna, men om du föredrar en naturtomt så är det ju blott att låta mossa och lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en bit av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten och tak

Mossan sätter sig inte enbart i gräsmattan och då man blandar järnsulfat och vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar samt andra platser där stenarna långsamt men bestämt täcks av ett grönt alternativt brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan färga vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp eller Bensaltensid istället. Mer tips: På denna sajten mossa i gräsmattan vad göra.

Då man ska bearbeta andra delar av trädgården och utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger eller Fulstopp är eventuellt det bästa. Järnsulfat tak mår förträffligt av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av behandling.

Även om de olika mossmedlena innehåller detsamma, nämligen järnvitriol och vatten, så kan de ha en aning annorlunda utformning. Med tanke på det här så är det smart att välja en produkt som är tänkt för den yta som skall behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, för att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska bort så kan man få en massa jobb beroende på den metod som man väljer. Det kan bli mödosamt att röja mossa och har man en ohanterlig vattenkanna så är det heller inte så behagligt att fördela järnsulfat samt vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att inhandla billigt samt 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred samt passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat snabbt.

Samt en än smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen samt sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att bearbeta på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk också på att förbereda arbetet på rätt sätt. Tänk på att nyttja skyddsglasögon under behandlingen.