Med bra takrengöring så håller man taket samt huset friskt längre

Det är många som drar sig för att ta hand om takrengöring möjligen mest för att de tänker sig att detta måste bli krångligt. Men man måste förvalta taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så relevant att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt och gamla löv kan medföra att taket skadas och tar in vatten. Det här kan medföra betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Kunnig takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man göra rent själv eller hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror självklart på hur mycket tid man har över till den här typen av jobb. Men det kan vara bra att känna till att man faktiskt kan komma långt med en aning Bensaltensid alternativt Fulstopp samt en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att bearbeta gräset med kan man även då och då (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) använda på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett detsamma som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar icke annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp samt Bensaltensid.

Handla en dunk tak gti som du kan koppla vatten till alternativt handla en ejektordunk samt blanda själv bensaltensid och vatten för att fördela på taket. Tegelplattor kan få en annan färgton av järnsulfatet, men detta är ej så pass att man kommer att tänka mycket på det. Mossan har ju ändå ändrat färgen så det är näppeligen så att man med tvätt kommer att återgå till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovan marken med blandningen som man vill fördela på taket. Detta innebär förstås en del faror och man ska fundera på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därefter är dags för högtryckstvätt så måste man likaså tänka på hur man sprayar dän den döda mossan samt annat smuts. Om man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man vålla vattenskador på taket och det är ju inte så bra. Därför låter många mossa samt påväxt regna bort.

Tänk på att inhämta bra utrustning så att du kan jobba säkert både då du sprider ut Bensaltensid alternativt Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och även handskar samt skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt samtliga håll.

Hur ofta ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så kanhända man icke ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får förankring. Ofta varar en behandling över 4 år utan ny påväxt. Läs mer här mossa i gräsmatta.

Man kan ju inte yttra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta och tak då man möjligen har en enorm tomt samt ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man likväl är ute och jobbar med järnsulfaten för att på så vis spara tid.