Järnvitriol fasad eller tjärvitriol, vilket kommer att fungera bäst?

Hur bör det trä man använder vid till exempel ett husbygge användas? Flera väljer att bearbeta med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns också tjärvitriol som kan komma med vissa fördelar.

spridarmunstycke pris

En bedårande färg på fasaden med järnvitriol fasad

Det är just det där med färgen som får flertal att välja att vårda träfasaden med järnvitriol. I själva verket så kan man tillämpa sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara förståndigt att handla en säck alternativt dunk som är särskilt till för väggarna med tanke på att man behöver få rätt järnsulfat dosering för träet.

Det som sker när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att byta i färg och bli en aning gråaktiga alternativt bruna. Exakt hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet och hur föråldrat det är. Man brukar förespråka att behandla träpanelerna innan de monteras på väggen för bästa resultat.

Före man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara förståndigt att prova på en oberoende bit av samma virke. På så vis så vet man exakt vilken nyans man kommer att erhålla. Det blir ju lite svårt att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man eventuellt måla om det inte blir en bra färgton.

Ifall man vill få mer än vacker kulör på huset

Men nu är det självklart så att många vill få mer än attraktiv färg på huset. Med järnvitriolen så får man föga mer än färgen. Den kommer inte att beskydda träet mot väder och vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som också färgar men som samtidigt ger ett visst beskydd.

En del tycker att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att smörja efter behandling för att få ett bättre skydd. Man kan få lite annorlunda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer inte att hedra järnvitriolen till skyarna av förståelig skäl så det gäller att tänka till själv innan man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget samt tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, exempelvis på allt-fraktfritt.se. Det här är en produkt som man kan blanda själv och som man kan använda på så flera olika sätt därhemma. Beroende på om man ska bearbeta med järnvitriol fasad själv alternativt om man betalar någon annan för att företa jobbet så kan det hela kosta lite olika. Mer information: På denna sajten ogräs i gräsmattan.

Det är betydelsefullt att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material såsom stenar, plattor och annat som kan finnas runt fasaden.

Täck över allt innan målning. Den som är osäker kan självfallet anlita yttre hjälp.