Soda Stream Design – det snygga alternativet

Ett av namnen på alla Sodastreams kolsyremaskiner är Sodastream Design. Sodastream Design är stilrent designad i silver och svart och kommer vanligtvis med ett par PET-flaskor i plast samt en Alco2jet kolsyreflaska. Exakt denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur flera butikers sortiment, möjligtvis är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte finns i sortimentet på Sodastreams egen webbsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern och slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, därtill slutligen Sodastream Pure – Stil samt komfort.

kolsyrat bubbelvatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvattenaromerläskkoncentratkolsyrat vattenseltersvattenbordsvatten

En Sodastream Jet kan man idag enkelt finna för omkring 600 kronor, medräknat PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ungefär 1800 kronor, inberäknat ett par glaskaraffer samt en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men uppskattar man design samt fräcka detaljer kan man lägga en extra slant för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del andra affärsverksamheter när det gäller försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den största konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder motsvarande kolsyremaskiner som Sodastream i drygt samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med personlig smak.

Wassermaxx saluför även sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister gällande kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Även ventilen är lika – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så fungerar båda kolsyrepatronerna lika fint.

Det är någorlunda lätt att hitta kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan finna sodastreamers i alla elektronikaffärer och större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer vanligen också kolsyrepatroner, men kolla upp så att de dessutom byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare samt vettigare än att inhandla nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till ungefär 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt samt hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en god investering ifall man uppskattar kolsyra.

Det är inte enbart för privatekonomin som en kolsyremaskin är en god investering, utan även för miljön. Tunga transporter kör var dag runt på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därtill slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det även andra fördelar. Med tanke på hur många annorlunda företag som var och en producerar annorlunda smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan experimentera fram egna favoritsmaker, eller enbart nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob samt Sonjo är namn på några bolag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat ständigt färskt och nära till hands, och man slipper släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet och design – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.