Smak av absint fast utan alkohol

Kolsyrat vatten kan nu samt ha smak av absint som ju är en smak som förknippas med en del klassiska konstnärer. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är lätt att mäta upp med hjälp av kapsyl eller doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

bubbelvatten smakersodastreamersodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

Både Van Gogh och Hemingway var kända för att tycka om Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades skapa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. En del anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till dårskap.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som normalt ligger mellan 60-70 % så behöver man inte mycket för att känna sig yr i skallen. Smaken är otroligt utstickande med en touch av lakrits, den kommer sig från de skilda kryddiga örterna som finns i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Vanligtvis blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir otydlig. Att dricka Absint rent bränner ordentligt i halsen, även om smaken fortfarande är mycket god.

Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt och oljor som smakar precis som den Absint man får på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller frambringa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket människor som har utvecklade smaklökar kommer att uppskatta.

Vill man så kan man experimentera att mixa lite av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte endast till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till annorlunda saker. Just Absint känns som en uppenbar smak att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar fantastiskt som smakförstärkare i allt från te till grädde och bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 annorlunda smaker i sitt utbud, allt från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska och klassiska smaker som man kan blanda efter eget sug. Doseringen är busenkel med smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja dosera 2 ml essens per liter vatten «Då ges man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man själv bedöma ifall man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid annorlunda tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i butik idag är väldigt populärt, men Strand menar att valmöjligheten ännu är oerhört begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är väldigt svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar även att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt pålitlig och skiljer sig någorlunda radikalt från de övriga, mer rena smakerna. Men Strand tror att om man uppskattar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.