Gott vatten på jobbet vinner alla på

Alla vet vi att vatten är avgörande för vår överlevnad. Människokroppen består till omkring 60-80 % av vatten och vätskenivån måste fyllas på mycket regelbundet då den hela tiden sjunker när vi går på toa, svettas och till och med andas. Jorden vi bor på består till övervägande andel vatten och kallas i folkmun «den blå planeten» – av just denna anledning.

När vi befinner oss på jobbet – vilket för de flesta av oss innebär en markant del av dagen – så är vi ofta för upptagna med våra arbetsuppgifter för att komma ihåg att fylla på vätskenivån tillräckligt mycket. Möjligtvis stressar vi, vilket faktiskt gör att vi förbrukar mer vatten, och många är vi som tar till kaffe när vi känner tröttheten smyga sig på.

smakaromersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Trötthet, matthet, slöhet, försämrad fokusering och lätt huvudvärk är ofta tecken på något så lättbotat som vätskebrist. Även intag av just kaffe – drycken vi tror ger oss energi – leder fort till vätskbrist då det är vätskedrivande, och får på så sätt motsatt effekt i det långa loppet. Om man inte dricker nog med vatten så blir man även mer öppen för sjukdomar och virus så att se till att vätskebalansen hålls ger goda effekter på både lång samt kort sikt.

Detta börjar Sveriges uppdragsgivare få upp ögonen för och allt fler låter installera vattenautomater på arbetet. En vattenautomat är mycket mer inbjudande än en ordinär kran i ett trött litet fikarum. Moderna vattenautomater serverar måttligt kylt, friskt, krispigt vatten hela dagen lång och plötsligt blir det ett nöje att gå och ladda på vätskenivån med jämna mellanrum.

Flera av dagens vattenautomater har två kranar, en med vanligt slätt vatten och en med kolsyrat. Det kolsyrade vattnet skänker flera en ytterligare känsla av uppfriskning då det sticker härligt i mun och hals. Det är bara att se till handeln så är det uppenbart att vi svenskar verkligen har lärt oss att älska våra bubblor.

En annan konkret trend när det handlar om vatten är det enorma intresse vi svenskar har fått för smaksatt, kolsyrat vatten. I inget övrigt land i världen dricker man så mycket bubbelvatten med smak som här och utbudet som finns är jämförelsevis stort. Vi tycker om smak och läskande bubblor, men vill påträffa hälsosamma alternativ till sockrig läsk.

Gert Strand AB saluför aromer för kolsyrat vatten genom varumärket Aromhuset sedan en tid tillbaka. De är fria från både socker och sötningsämnen, men är samtidigt rika på smak. De har blivit oerhört populära bland privatpersoner och kan blandas i både köpt kolsyrat vatten och hemkolsyrat. Det finns ungefär 20 skilda smaker, samtliga noga framtagna och avvägda.

Nu släpper Aromhuset sex av de populära smakerna i ny flaska. Den nya flaskan är avsedd att användas tillsammans med de vattenautomater som nämnts tidigare i texten. Flaskan rymmer betydligt mer än sin föregångare – hela 270 ml, mot de andras 30 – och är utrustad med en särskilt framtagen pump. Denna pump gör doseringen busenkel – ett pumptag för en vanlig 150 ml-plastmugg och 3-4 pumptag för att smaksätta en halv liter bubbelvatten.

Med hjälp av Aromhusets smaker vid vattenautomaten på arbetet blir intresset för mindre, regelbundna vattenpauser ännu större, vilket bidrar till såväl god atmosfär som höjd prestationsförmåga samt hållbar välbefinnande hos alla som arbetar.