egen läsk|Med en kolsyremaskin kan du framställa egen läsk

{Gör din egen läsk med hjälp av en kolsyremaskin |Har du en kolsyremaskin kan du {göra
Med en kolsyremaskin kan du göra ditt eget mineralvatten eller läsk direkt hemma i köket. Dagarna då man tvingades bära sina tunga flaskor med vätska från butikerna är över. I själva verket har kolsyremaskinerna för hemmabruk funnit med länge. De första som tillverkades för kommersiellt nyttjande såldes redan under 50-talet och då hade den första förlagan tillverkats redan 50 år tidigare!

sodastreamer kolsyrat mineralvatten smakerläskeblaskvichyvattenmineralvatten

Det var en engelsman vid namn Guy Gilbey som framställde den första kolsyremaskinen för hemmabruk år 1903, men intresset var ganska svalt för gemene man ända fram till 70-talet då det fullkomligt exploderade. Samtliga ville ha en kolsyremaskin och än idag är klassiska sodastreamers förknippade med 70- och 80-talsnostalgi.

Trots det enorma intresset för kolsyremaskiner genom hela 80-talet blev det plötsligt svalt igen och under 90-talet såldes det inte många maskiner. Idag har intresset vaknat på nytt och det säljs fler kolsyremaskiner än någonsin.

Sodastream var först med att framställa kommersiella kolsyremaskiner för hemmabruk och är än idag störst på marknaden. Deras maskiner är pålitliga och bär på ett visst nostalgivärde. Sodastream slog sig samman med Sodaclub år 1998 och säljer idag sina produkter under samma namn (Sodastream i Sverige och Sodaclub i Tyskland t ex). Wassermaxx från Aga är Sodastreams största konkurrent och bägge företagen tillverkar tämligen likvärdiga produkter. Aga tillverkar även oerhört bra kolsyrepatroner.

Kolsyra har den kemiska formeln co2 och köps i särskilda gaspatroner från Sodastream alternativt Aga. Sodastreams populäraste gasflaskor heter Alcojet, eller Alco2jet, medan Aga Wassermaxx går under namnet Aga – rätt och slätt. En gaspatron består av 425 gram kolsyra och räcker till upp till 60 liter vatten.

Vill man ha sitt vatten smaksatt finns det en hel del aromer samt smakessenser man kan införskaffa och addera. Både Aga och Sodastream framställer sina egna smaker, vilka i regel innehåller både sötningsmedel och socker. Ett annat märke är Sonjo som är aningen svårare att få tag på, men som bl a har Spendrups originalsmak Champis som en av sina smaker. Aromhuset som producerar goda smaker till bordsvatten, utan vare sig socker alternativt sötningsmedel.

En kolsyremaskin ligger i runda slängar på mellan 600-2000 kronor om man vill ha en ny, och priset avgörs beroende på modell samt design. En mindre kostsam maskin utför sitt jobb prima. En gaspatron kostar runt 250 kronor att införskaffa ny, men när den tar slut är det vettigare att fylla på den istället för att köpa ny varje gång. Det finns ingen orsak att samla på sig en massa gamla kolsyreflaskor, och dessutom är en påfyllnad, med sina 89 kronor, mycket billigare än en helt ny flaska.

Den som bara vill ha kolsyrat vatten och inte är intresserad av att åstadkomma läsk, kan idag installera en carbonator i sitt eget hem. Tänk att kunna erhålla kolsyrat vatten omedelbart ur kranen! Det är helt klart en liten investering att installera en kolsyrekran, men för en verklig bubbelfantast kan det vara värt det. Installationen är enkel och görs av en själv ifall man är en aning händig, annars kan man anställa en specialist.

Med en kolsyremaskin har man hela tiden tillgång till bubbelvatten och läsk, på samma gång som man skyddar miljön från en massa onödiga transportutsläpp samt avfall.