Arbetsplatsen blir mer spännande med hjälp av smaksatt vatten

Anställda på arbetsplaster får i allt högre utsträckning tillgång till vattenautomater med fräscht och kylt vatten. Det är en knapp investering som skänker friskare samt alertare medarbetare som även orkar utföra mera.

Vi består till mellan 60-70 % av vatten, det är en väldigt generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp samt ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet konstant påfyllning. Vi ska dricka åtminstone 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer ifall vi tränar eller på annat sätt aktiverar våra kroppar. Värme och stress medför också att vi behöver dricka mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker såsom te och kaffe är vätskedrivande vilket även medför att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten enbart därför att de måste ha sitt uppiggande kaffe var dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en seg och orkeslös och försämrar ens förmåga att fokusera samt prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det medföra huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter endast några dagar utan vatten blir hälsotillståndet otroligt allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock lätt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

sodastreamer kolsyrat vatten smakerlemonadvichyvattenmineralvatten

Vattnet i kroppen fyller flera funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare samt smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster ifall vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar hela tiden via svettkörtlar, andningsånga och urin.

Cheferna i Sverige har förstått värdet av att skänka sina anställda tillgång till friskt, smakligt och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och ofta även en kolsyrekran för alla de som uppskattar bubblor i sitt vatten. Det blir en sund samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor på samma gång som man friskar upp sig med lite vatten.

Som privatpersoner köper vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har minsann blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken består av socker alternativt sötningsmedel och nu har man även anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i utbudet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple samt granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna speciellt därför att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom till en liten plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker åt en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ungefär 58 liter vatten om den doseras enligt anvisningarna.