Hushållssoda – effektivt på flertal sätt

Vad är hushållssoda? Det är i själva verket natriumkarbonat som har den kemiska beteckningen Na2CO3 men som i dagligt prat benämns som hushållssoda. Hushållssoda finns vanligtvis att köpa i dagligvaruhandeln och det är i främst färgbutiker som det brukar gå under benämningen hushållssoda.

Natriumkarbonat som är en jonisk sammansättning ger i vatten ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Det kan produceras den syntetiska vägen även om det är naturligt förekommande. När det framställs syntetiskt så blandas natriumklorid (salt) samt ammoniak. Rikliga mängder med natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet och Sydafrika. Ämnet räknas till ett av världens viktigaste på jorden.

Ämnet är ett förhållandevis grovt fördelat pulver i sin fasta form. Det är även den form som flera tillverkningsindustrier föredrar Till exempel används natriumkarbonat flitigt inom glas- och tvålindustrin. Anledningen till att det är speciellt bra lämpat inom dessa områden är att det är ett starkt alkali.

Den neutrala lukt som ämnet har neutraliserar effektivt många fläckar och lukt. Därför är det väl användbart i sammanhang när det krävs rengöring av tyngre smuts. Dessutom fungerar det effektivt åt att avlägsna beläggningar på silver. I flera hushåll används natriumkarbonat för att ge ny lyster åt allehanda silverföremål. Många pustar sina silversmycken med bakpulver som innehåller det besläktade ämnet natriumbikarbonat.

Både den fasta och vattenfria formen av natriumkarbonat fungerar dessutom effektivt som rengöringsmedel. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan hushållssoda vara till stor nytta.

Att rengöra väggar detaljerad med hushållssoda avlägsnar fett och smuts på ett effektivt sätt. För att det lättare ska lossna bör en svamp användas som man kontinuerligt sköljer med vatten. Hushållssoda fungerar dessutom bra till att tvätta samt bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och även till att bearbeta trall.

Fastän det är ett väldigt effektivt medel som går hårt på smuts så är det inte farligt att få hushållssoda på huden. Det kan dock upplevas en aning frätande så därför bör man nyttja handskar och skyddsglasögon. Klicka Här.

Får man det i ögonen kan det medföra sveda och retning. Hushållssoda är heller inte farligt att förtära under förutsättning att koncentrationerna är väldigt låga. Likväl bör man tänka på att köpa hushållssoda som har en barnsäker kapsyl på flaskan.