Utrustning för hembryggning av vin

Nu för tiden är det tämligen enkelt att brygga sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara stor. Det är väl nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning ihop med ett jäsrör.

Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovanför nämnda utrustning. Det finns givetvis mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal råd.

Kjeld betonar även hur viktigt det är med hygien. Allting som kommer i kontakt med vin och frukt ska vara rent. Mer Info HÄR Chokladlikörer
All utrustning ska vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allting sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar samt avfettar på samma gång. Det är även två medel som är alldeles ofarliga att använda.

För att få bäst verkan bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en ordentlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går dessutom att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det innebär större svårigheter att spola av. Tänk även på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker utförligt) kan influera syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går bra. Tänk bara på att vara noggrann med att inspektera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det självklart en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn fungerar perfekt till päron. På så vis tar det inte alls lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan nyttja skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer eftersom det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.