Så framställer du ditt eget vin

Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats avsevärt, och det har blivit mycket enklare att brygga sitt vin. Det är dock viktigt att noga organisera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.

Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det vanligt att brygga på allehanda bär och frukter.

Ifall man använder sig av till exempel bär så skall de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är noga rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut bort dåliga bär samt rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därtill vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas ganska mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast fel densitet på provet när det är kolsyra.Mer information här Smittstopp Sortimentet

Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man emellertid få bort en stor kvantitet av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var ordentlig med att inte få med något annat än bara vätska ned i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet ska jäsa i cirka 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu aningen vinsvavla efter en månad och vänta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var ingående med att skölja ur hinkar och kärl utförligt efter bruk. Det ultimata är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett enormt utbud som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig speciellt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder dessutom mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer dessutom aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som massor hemmabryggare använder sig av.