Med järnsulfat mossa mår illa av så får du en finare gräsmatta

Funkar verkligen alla tips om mossbekämning? Har man testat med mossriven eller med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man egentligen inte har så bra kontroll på hur mossan lever och funkar.

utvattningsbom för vattenkanna

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt enkel att få bort exempelvis med rivmaskin. Men ifall man bara river så kan man förvänta att mossan strax kommer igen för den är envis och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett välmående gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att processa med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska rask verkan. Det är förstås angeläget att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver eller ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att behandla gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp eller med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) samt kopplas på vattenslangen.

Har man en markant gräsmatta så kan det vara klokt att införskaffa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter och inhandla en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är smart att använda järnsulfat mot mossa av åtskilliga anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därjämte så får man undan mördarsniglarna som ej tycker om detta ämnet.

God teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att förvalta gräset. Ifall du anser att det blir för invecklat att blanda järnsulfat med vatten och därpå gå runt med en traditionell vattenkanna med spridarramp så kan du se på ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därutöver minskar risken för pulver som flyger omkring i luften samt irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk samt andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt grann gräsmatta?

Ifall du då våren kommer står och ser ut över en dyster gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir nätt igen. Om du använder dig av rätt teknik och applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och därjämte gödslar med naturligt gödsel så kan du redan till hösten betrakta stor skillnad. Mer info här järnsulfat mossa dosering.

Tänk på att använda dig av bra teknik och eventuellt lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Det här är ett bra sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett övertag då marken är utan näring.

Men lite tålamod får man ändå ha för det kan ta över två års tid att gå från en dyster gräsmatta till mattan som är riktigt grön samt förtjusande. Under en säsong är det möjligt att se skillnad vilket brukar vara extremt motiverande.