Hemmaframställning av vin – att tänka på

Att brygga eget vin är en angenäm sysselsättning som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas på allehanda bär och frukter och även genom varierande jästekniker och övriga faktorer. Mer information här Rom

En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju även över lag billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är flera som får gastronomisk glädje över att få nyttja vin i maten för att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på många skilda vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.

Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch och fungerande. Det är aldrig roligt att upptäcka att det fattas någonting när man väl ska komma igång. För att genomföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att åstadkomma ett arbetsschema.

Dessutom medföljer generellt bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket noggrant. Att vara bra förberedd kan nämligen förskona många förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt ej följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett liknande utomordentligt resultat – alternativt tvärtom, undgå fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara speciellt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och dessutom oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt komplicerat att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt från en färdig vinsats. Det skänker en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit en aning mer van kan man börja testa att brygga vin på till exempel egenplockade bär alternativt frukter.