Brygg ditt eget vin

När druvor krossas för vinframställning används vanligtvis en krossningsmaskin, men de kan också krossas genom att man trampar på dem med hjälp av fötterna. Trampning sker fortfarande på mindre anläggningar.

Man avlägsnar stjälkarna från druvorna under pressningen, och när man framställer vitt vin är det centralt att även avlägsna druvornas skal. För att röda druvor inte ska resultera i vitt vin ska man undanröja skalen. För att ta bort till exempel vildjäst, bakterier samt andra oönskade mikroorganismer måste svaveloxid tillsättas till saften. Den must som blivit i det här skeendet samlas sedan upp i jästankar i rostfritt stål, cement, trätunnor eller ekfat.

Det är mycket hos metoderna inom den etablerade vinindustrin som i olika former har likheter med hemmabryggning av vin. Och den som är intresserad av att brygga eget vin har potential att experimenter in i det oändliga. Den som vill ta vinframställningen till en ny nivå bör till exempel passa på att plocka bär under sommaren och hösten. Bären torkas och förvaras svalt och mörkt till dess de ska användas till vinsatser. Som tur är krävs ingen krossningsmaskin, eller man behöver inte använda fötterna heller för den delen. Att krossa bär, frukter eller liknande går bra med hjälp av en potatisstöt.

Klicka här för mer info Sockerfri Likör

En signifikant del av vinframställningen är helt klart vattnet. För att inte det färdiga vinet ska påverkas är det viktigt att vattnet är riktigt rent och utan bismaker eller att det inte har några föroreningar. Det finns en bra metod som innebär att förädla vattnet med hjälp av aktivt kol. Aktivt kol finns i tre skilda former. Antingen som pulverkol, granulerat kol alternativt som högtryckspressat format kol. Vanligtvis har den sistnämnda varianten formen av små stavar. Reningsförmågan beror på vilket kol som används, porstruktur samt kolets area i kvadratmeter per gram.

De två vanligaste reningsmetoderna är att filtrera vätskan via granulerat aktivt kol eller att använda pulverkol för att slamma upp vätskan. Det ultimata är att reningen sker i rumstemperatur och man bör helst undvika rening i kyla eftersom det i värsta fall inte funkar alls.

Till vinframställning hemma krävs en brygghink på ca 30 liter med ett vattenlås som ska sitta i gummispunnet på hinklocket. En för liten hink ger nämligen inte utrymme för skummet som kan bildas under de första dagarna av jäsningen. I en mindre hink kommer mäsken pysa ut genom hinkens vattenlås under jäsning.

I nästa skede av processen krävs ännu en större hink – en s.k. jäshink. Den blir aktuell när det är dags för omtappning av vinet. Med hjälp av en sughävert tappas vinet över från ena hinken till den andra. Det krävs dessutom en oechslemätare som används för att dosera sockerhalten i musten. Till den krävs ett mätglas stort nog att oechslemätaren får plats däri. Oftast brukar 100 ml vara en lagom storlek.

Det brukar vara mer än socker som ger utslag på flytvikten vilket beror på att frukter består av olika mängder extraktämnen. Det genererar såklart annorlunda utfall, vilket man tvingas ha med i kalkylerna.

För att ta ett prov med oechslemätaren så mäter man upp cirka tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp mätglaset till 100 ml och sänk sedan ner oechslemätaren för att sedan läsa av värdet. Det är viktigt att importera mätuppgiften i en bryggjournal för att optimalt följa processen. Det första provet utförs jämt före jäst har tillsatts. Ta ett smakprov och låt vinet rulla omkring i munnen noga för att känna smaken. Häll därefter tillbaka vinet från måttet i hinken.

Sedan får vinet stå i jäskärlet i drygt 2-4 veckor beroende på jäst, sockerhalt m.m. När jäsningen är klar ska man tappa om vinet samt filtrera på nytt.