Använd vinsyra till den den goda saften samt sylten

En del ser vinsyran som en föråldrad sak men faktum är att den ännu köps flitigt i matbutiker online och lokalt. Man kan nyttja sig av vinsyra eller citronsyra därför att konservera och ge en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men flera menar att vinsyran är ett bättre val eftersom att den har ett lägre PH.

Dags att producera sylt och saft samt att bevara med vinsyra

Men vad är vinsyra I själva verket? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du skall vinsyra köpa så kommer den mestadels i påsar som pulver eller på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då I synnerhet i vindruvor vilket hörs på namnet.

köpa

Anledningen till att den här syran är så pass omtyckt i mat är att den ger en sur smak och att den också fungerar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten färsk längre. Vinsyra pris är lite dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer omtyckt som oxidationsämne.

Det finns även vinsten som kan fungera mycket bra som jäsningsmedel

Om du har hört talas om vinsten så ska du känna till att detta inte är samma sak som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som till exempel för jäsning. Mer Info HÄR.

Då man bakar så kan man kombinera vinstenen med bakpulver därför att få en förnäm verkan. Och det går även att få fastare äggvitor genom att blanda den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande verkan och därför så användes den en gång i tiden i inläggningar.

Ersätt vinsyran med citronsyra alternativt askorbinsyra i sylten

Ifall det är så att du står utan vinsyra och icke hittar den i den lokala butiken så går det att ersätta med citronsyra eller med askorbinsyra. Man behöver cirka 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.

En del menar att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är nog den att det icke kommer att göra så stor skillnad. Men för smakens skull så kan det vara förståndigt att ha vinsyrapulver hemma före syltning och saftlagning.

Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna tradition är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt därför att receptet antagligen är från förr.

Tänk på att ha fräsch syra hemma så att syltningen inte misslyckas. Det kan vara smart att köpa hem allt det som man behöver för att producera sylt och inläggningar långt före man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska mixa och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.

Handla online för bättre priser och bättre produkter

Ett tips är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran minsann är online. På webben så får du ett bättre urval och väldigt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger vanligtvis bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.