Med blodmjöl så får du god gödning och du kan avskräcka rådjur

Namnet kan låta lite obehagligt men den som har en trädgård vet att blodmjöl är en fantastisk produkt på så massa olika sätt. Har man besvär med rådjur och kaniner som tar sig in i trädgården och äter tulpaner, rosor och annat så kan man testa att avskräcka med en blodmjölsblandning.

Man framställer blodmjölet från blod som kommer från slakthus. Detta blodet är fullt av protein och lättlösligt kväve. Pulvret passar fint som gödning till växter såsom sallad, spenat, kål och olika lökar. Också buskar och träd mår bra av den här typen av gödning.

blodmjöl

OBS: handla en livsmedelsgodkänd produkt ifall du skall gödsla grönsaker du sedan ska inta. Då är järnet och andra nyttigheter av samma kvalitet som det pulver man använder till järntabletter och andra kosttillskott. Till prydnadsväcter kvittar det, en teknisk trädgårdskvalitet går fint.

Blodpulver används ofta som kosttillskott till hundar (finns på brahund.se) som behöver mer järn. Men pulvret kan likaså fungera avskräckande på rådjur, kanske till med bättre än vad det vanliga blodmjölet gör!

Använd benmjöl samt blodmjöl som ett smart tillbehör till varandra

Det rekommenderas ideligen att man använder sig av både blodmjöl och av benmjöl då man vill få fin gödning i trädgården. Benmjölet har inte lika mycket kväve som blodmjölet men däremot en hel del fosfor vilket är fint. Benmjölet är bra som växtnäring till olika typer av växter samt blodmjölet är speciellt bra till grödor som behöver snabbare näring.

Få till effektiv rådjursavskräckning med blodmjölet

Om det är så att Bambi ideligen kommer på besök och mumsar i rabatter och på unga fruktträd så måste man göra något åt detta. Blodmjölsblandningar kan ge verkningsfull rådjursavskräckning därför att rådjuren inte gillar blod-lukten.

Man kan göra detta på lite olika vis. Dels så kan man helt enkelt utbreda ut mjölet över rabatter och runt träd som ska skyddas och dels så kan man göra en blandning med (eller utan) ammoniak som man häller i en burk med hål alternativt doppar en påle i.

Burken alternativt pålen kan man sedan ställa ut bland buskar samt i rabatter för att på så vis skrämma bort rådjur såväl som kaniner och harar som kommit för att äta frukost, lunch och middag.

Det är inte komplicerat att göra en blandning med vatten (och ifall man vill med också ammoniak) men tänk på att det här är en smet som luktar riktigt illa. Även människor kan bli avskräckta! Om det regnar så kan man behöva iterera proceduren efter några veckor därför att lukten då kan ha försvunnit med regnet.

En stor fördel med den här avskräckningstekniken är att den är säker för människa samt djur. Dessutom så är det känt att detta funkar fint. Man behöver nämligen inte försöka förgifta rådjuren, skjuta av dem eller utföra annat som kan störa grannar och andra djur som man inte störs av.

Det är heller inte speciellt kostsam att införskaffa blodmjöl (finns bla. på allt-fraktfritt) samt andra ingredienser som man kan behöva för en riktigt stinkande mix. Klicka på denna länk för mera information från allt-fraktfritt.se/blodpulver-livsmedelskvalitet-1-2-kg-i-stroare.html. Man kan ju börja med att ställa ut käppar med oasisbitar för att därefter ladda på med mjöl. Med tiden lär man sig hur man håller rådjuren borta.