Så övervinner du hungern vid viktminskning med 5:2 metoden

Innebär 5:2-dieten att du kommer vara hungrig? Ja det kommer du. I alla fall till en början när kroppen fortfarande inte är van vid fastedagarna. En av de största orsakerna till att vi är aningen större än nödvändigt i det här landet överlag är att vi äter för rejäla portioner. Våra kroppar är inte uppmärksamma på när vi ätit nog för att bli mätta. Vanligtvis slinker det ner lite extra vid var måltid.

Följaktligen kommer kroppen att bli hungrig när du först börjar med fastedagar. Men det handlar således inte om att du ätit för lite för att hantera dagen, utan att kroppen helt enkelt är van vid att få lite extra. Håll ut och kom ihåg att efter några veckor kommer fastedagarna inte att vara lika tuffa.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per individ och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan låg den siffran på enbart 50 kg per individ och år. Att dra ner en aning på köttet är en snabb väg mot bättre hälsa. Länk till mer info.

När du börjar med fastedagar måste du själv hitta den rytm och det upplägg som passar dig, dina vanor samt din kropp. För somliga är det enkelt att hoppa över måltider eller ersätta dem med dryck, för andra måste fastedagens begränsade kaloriintag spridas ut jämnt över dagens vakna timmar för att inte orken ska ta slut.

Finns det inget man kan göra åt hungern då? Jovisst finns det knep att ta till. Vill du testa att hoppa över frukost? En kopp varmt vatten med en citronskiva i är ett beprövat trick för att uppliva kroppen och kan även lindra hunger eller sug. Prova även en aning riven ingefära i varmt vatten när du känner att din kropp ropar efter något att stoppa i sig.

Välj korrekt dagar att fasta på. Kolla efter i veckans schema och avgör vilka dagar du lättast klarar dig på den kalorisnåla dieten. Välj de dagar du har minst fysisk ansträngning och flest chanser till vila om det skulle bli ansträngande. Det är också vanligtvis lättare att tillaga lämplig mat och motstå onödiga frestelser när du är hemma.

När du sätter ihop din matsedel ska du fundera på att fylla upp med kalorisnåla nyttigheter såsom grönsaker samt sallad för att rätterna ska bli mättande och ge kroppen den energi den behöver. Avstå från alla tomma kalorier, tacka nej till brödet och pastan. Dessa produkter skänker en falsk mättnad som fort går över, och de innehåller inga näringsämnen som kroppen i själva verket tar till sig.

Välj fettsnåla råvaror för att spara in på kalorierna och kom ihåg att när du dessutom skär ner på kalorierna under de “vanliga” dagarna genom att avstå ifrån rena onyttigheter såsom chips och läsk kommer du också känna dig mindre hungrig under fastedagarna. Men glöm inte att 5:2 ska vara en lustfylld diet, men unna dig inte att falla för frestelserna för mycket.

Kom dessutom ihåg att det är en stor hjälp på vägen mot att få kontroll över sitt ätande att först tillåta kroppen att känna lite hunger för att sedan få uppleva hur lite det EGENTLIGEN krävs för att bli mätt igen, när kroppen väl vant sig av med överflöd samt stora portioner.