Generellt om 5:2 – bakgrund till succen med halvfasta

Undrar du över vad 5:2-dieten är för något? Ingen har väl kunnat undgå det enorma genomslag 5:2-dieten har fått under det senaste året. En diet som på massor vis använts under århundraden blev plötsligt formulerad, spridd samt omtyckt av alla de tusentals som nu provat på och upptäckt de solklara fördelarna med att följa denna väl genomarbetade och okomplicerade diet som blivit allas vår favoritväg till hälsa och viktminskning. Plötsligen har hela Sverige börjat debattera kalorisnåla rätter och de enklaste metoderna att klara fastedagarna. Vi delar recept i lunchrummen och inspirerar varandra genom att lägga upp våra nya favoriträtter på Instagram samt andra sociala medier.

5:2-dieten har på mindre än ett år blivit en ny svensk folkrörelse, och ett effektivt kliv mot ett slankare och mer välmående liv!

5:2-dietens uppgång började i Storbritannien 2012 i och med tv-dokumentären Eat, Fast & Live Longer. I dokumentären testar journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckas prestera en viktminskning på 9 kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. Läs mer här.
Succén var ett faktum och dieten som innebär två dagar av halvfasta per vecka fick sitt genomslag. Den nu omåttligt populära vägen till ett hälsosammare liv har därefter spridit sig till främstt ill Sverige och Norge, och här har väl ingen kunnat undgå de mängder av artiklar samt tv-program som uppmärksammat vår senaste trend inom mat och hälsa.

Så hur fungerar då den omtalade 5:2-dieten? Och vad skiljer den ifrån allihopa övriga fastor vi provat genom åren? Det här med bantningskurer är ju inget nytt och både vi och våra mammor har väl gått igenom många kålsoppedieter, detox-kurer, fastor och juiceveckor. Varför har exakt denna fått sådant grepp bland svenskarna? För 5:2 har ju minsann slagit igenom både hos män och kvinnor. Jo, det finns en grundläggande orsak.

5:2-dieten är inte invecklad. Du kommer inte att behöva gå hungrig hela veckan, planering samt matlagning är lätt, du behöver inte avstå ifrån middagsbjudningar och du behöver inte sluta inta dina favoriträtter. Fem dagar i veckan äter du exakt vad och hur mycket du önskar. Endast två av veckans dagar följer du dietens villkor om ett maximalt intag av 600 kalorier. Och effekterna av denna måttliga uppoffring är omedelbara samt imponerande. Viktminskningen kommer för de allra flesta som provar 5:2 som ett brev på posten. Och det minskade kaloriintaget är hela hemligheten med 5:2.

Periodisk fasta, som 5:2-dieten faller under, kan reducera risken för alzheimers eftersom fastedagarna medför att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir de effektivare på att motarbeta sjukdomar. Blodsockret samt blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner. Därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att samla fett.

Tillhör du en av dem som provat dig igenom diet efter diet utan att hitta något som fungerar i längden kan 5:2-dieten vara din långsiktiga lösning på viktproblemen. Likadant är den en okomplicerad väg till viktminskning för dig som inte testat på diet förut och tvivlar på din förmåga att hålla dig ifrån livets goda. En anledning till 5:2-dietens stora popularitet är väl just att den passar alla!

Det tillhandahålls en väldigt unik bok av Ola Norrman (han som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och simpelt heter 52-dieten. Det som är en bonus är att man kan låna boken utan att lämna datorn på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens ta sig till biblan – utan lånar eBoken via sin dator. Nästan alla jättedyra sorters böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses bäst på en Läsplatta, typ iRiver. Önskar man köpa så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.